За работната среда и креативността ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Вторник, 05 Октомври 2010 21:59, Кариери.бг

 

Според представително проучване на Училището по мениджмънт в Лайпциг само 3.4% от германците смятат, че тяхната работна среда стимулира творческото мислене. Твърде рядко се използват и специални техники за това.

Разбира се, не е необходимо компаниите да превърнат офисите си в оазиси на благоденствието, както е направил например интернет концернът Гугъл в своя развоен център в Цюрих - с помещения за почивка, масажни кушетки или пързалка, по която се стига до корпоративната столова. Излишно е всяка фирма да прави фитнес студио с индивидуални инструктори или пък собствено футболно игрище, както е в централата на модния концерн "Хюго Бос" в Метцинген, Германия. Много по-важна е атмосферата в коридорите.


CreativityИзследователите на креативността вече са сигурни: Служителите имат нужда от усещането, че техният работодател изисква и стимулира новите идеи. Тогава те стават по-иновативни. Начин това да се случи са специалистите по персонала, чиято задача е да се грижат за идеите на служителите извън развойните отдели.

Някои компании като фармацевтичният гигант "Байер", например, дори са назначили специален човек за това. Там е създаден специален подсайт във вътрешната интранет мрежа, на който всеки работещ в компанията може да сподели своите идеи. Всички те след това се проучват и част от тях се реализират. По този канал всеки месец пристигат 70 нови предложения. От началото на инициативата през 2006 г. до сега са събрани над 10 хил. идеи.

Този подход обаче далеч не е масов. В много компании, най-вече със закостенели структури новите идеи от ниските етажи често се смятат дори за вредни, защото нарушават съществуващото статукво и провокират мислене и действие извън правилата. Поради тази причина креативните хора често са изолирани от колегите си, смятат ги за странни или побъркани.

Голяма част от мениджърите също не обичат предложенията за промени. Причината е прозаична - в масовия случай тяхната реализация изисква допълнителни средства. А в кризата тях просто ги няма. "Който се замисля твърде късно за разходите, съсипва компанията си. От друга страна, който твърде рано мисли за разходите, убива креативността", казва немският индустриалец Филип Розентал. Но без творческо мислене няма иновации. А без тях съществува опасност не просто за застой, а за връщане назад, което на фона на силната конкуренция може да означава смърт за бизнеса.

Практиката през последните две години е категорична: дори в кризата креативните концерни продължиха да растат по-бързо от своите конкуренти. Така че стимулирането на творческото мислене в компаниите със сигурност си заслужава.

Източник: Karieri.bg

 

/със съкращения/

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..