Златен медал "Най-зелена Олимпиада" за Лондон ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Петък, 21 Септември 2012 11:22, b2b Мagazine

Устойчивостта се превърна във важна концепция през последните две десетилетия за всеки град-кандидат за домакин на Олимпийските игри и няма съмнение, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще.

Градските власти в Лондон си бяха поставили амбициозната цел да организират "първите в света най-зелени олимпийски и параолимпийски игри" и действително постигнаха завидни резултати по време на мащабното спортно събитие това лято. Техните усилия ще останат ненадминати поне до 2016 година, когато олимпийски домакин ще бъде Рио де Жанейро и тогава е възможно златният медал по този показател да стане бразилска собственост.


Олимпийски игри Лондон 2012В своя опит да бъде уникален и "зелен" град, Лондон създаде концепцията "Планета Олимпиада", като се възползва от прикованото световно внимание и на световната сцена британската столица показа своя уникален модел за създаване на устойчива общност. Целите на този план включваха - понижение в консумацията на енергия, по-ниски въглеродни емисии, по-голяма водна ефективност и намаляване на отпадъците; опазване на биологичното разнообразие; достъп и включване, здравеопазване и трудова заетост. (вижте видео)

 


Месец след финала, можем да обобщим - Лондон изпълни плана си. Енергията, която беше използвана от Олимпийските игри от възобновяеми източници, в крайна сметка намали почти наполовина консумацията, общите емисии на въглероден диоксид паднаха с 20% и този резултат не е постигнат за една нощ - през последните две години се прилагат мерки, които са част от стратегията за "олимпийска" ефективност.

 


Олимпийските обекти бяха проектирани така, че да използват 40% по-малко питейна вода, в жилищата на спортистите консумацията да е с 30 на сто по-малко в сравнение със стандартната. А първоначалния план за повторно използване на 90% от строителните материали беше преизпълнен и процента достигна 98 на сто рециклирани отпадъци при разрушаването и демонтажа на изградени обекти.


Властите създадоха ефективна структура на управление, която включваше силен акцент върху устойчивостта. Игрите в Лондон 2012 бяха наблюдавани и оценявани от много експерти и организации,  свързани с устойчивото развитие, дори беше назначена комисия за устойчив Лондон - специален орган за осъществяване на одит върху проекта от самото му начало.


Накратко, Лондон постави летвата на устойчивост високо и постигна възхитителни резултати, но това далеч не е първият от градовете-домакини на Олимпийски игри, който се опитва да бъде зелен.

 


През 1994 г Международния олимпийски комитет добави раздел "Околна среда" до "Спорт" и "Култура" като ръководни принципи за летните олимпийски игри в Атланта и за първи път обърна сериозно внимание на устойчивото повторно използване на новопостроените олимпийски сгради след края на игрите.


Олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016И ако Лондон надмина предишните усилия, Рио де Жанейро изглежда готов да изпревари олимпийските постижения от тази година. Кандидатурата на града за 2016 беше фокусирана силно върху екологичните цели и затова мотото е "Зелени игри за синя планета"(вижте видео за Олимпийското село).  А Бразилия има едно ключово предимство - 45 на сто от енергията на страната вече идва от водноелектрически и възобновяеми източници. Целта на Рио е до 2016 г. 100% от обществения транспорт да мине на чисто гориво - биодизел, етанол и да се създаде мрежа от велосипедни алеи, свързващи всички олимпийски съоръжения. А самото село е проектирано да бъде "Зеленият рай на флората и фауната", като ландшафтът ще напомня на тропическите гори край Амазонка, въпреки, че критиците не пропускат да отбележат проблема с обезлесяването на тропическите гори в Бразилия - един наистина сериозен екологичен проблем.

В крайна сметка едно нещо е ясно: Олимпийските игри са не само спортно мероприятие, но и надпревара за "златен медал" по устойчиво развитие.


Статията е със съкращения. Източник: b2b Magazine

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..