https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Петото издание на проекта Мтел еко грант приключи успешно ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 31 Януари 2014 14:57, Mtel


Петте еко проекта, зад които Мтел застана през 2013 година, приключиха успешно своята реализация. Те бяха част от ежегодната грантова програма Мтел еко грант, с която телекомът цели да подпомогне малки, но значими зелени проекти в рамките на бюджет от 50 000 лева.

Акцент в Мтел еко грант 2013 бе възстановяването на местообитанията и популацията на видовете, насърчаването и популяризирането на практиките за биологичното земеделие и опазването на вековните дървета.


С опазването на „пернатите помощници” в полето се зае Спасителният център за диви животни в Стара Загора. Той се фокусира върху опазването на ливадните блатари - дневни грабливи птици и естествено биологично оръжие за борба с гризачи и вредители в селското стопанство. Проблемът с този биологичен вид е, че гнезди в посевите на пшеницата, поради което малките ливадни блатари стават жертва по време на жътва. За да опази популацията на тези птици, екип на спасителния център проведе редица информационни срещи със селскостопански работници от Южна България. В резултат на това през лятото на 2013 година в Спасителния център не са постъпили ранени блатари.

За втора поредна година комисията подкрепи и проекта на сдружение „Агролинк” - „С деца в биоградината”. Целта на организаторите е да развият биоградина с помощта на деца и ученици, като прилагат практиките на биоземеделието. Освен отглеждането на реколта, в градината бе построен първия за България „хотел” за диви животни. В него се заселват калинки, диви пчели, ухолазки и пеперуди, които са естествен страж срещу вредителите по полезните растения в биоградината.

Опазването на прилепите пък бе основна задача на Българска фондация „Биоразнообразие”. Благодарение на проекта „Повече ЗА прилепите” в 10 от най-големите пещери в страната са монтирани информационни табели. Проучено е местообитанието и популацията на тези бозайници и бе постигнато съгласие в най-уязвимия за тях период - зимата, в пещерите да бъдат допускани групи само с до 10 посетители.

Българското дружество за защита на птиците тръгна по следите на морския орел - най-едрият орел в Европа, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. В рамките на проекта два морски орела бяха опръстенени, проучена бе гнездовата популация на вида и бяха събрани данни за размерите на птиците и хранителната база. Проучванията показват, че популацията на морските орли в България нараства като са установени 33 гнездящи двойки от вида.

Последният проект, който спечели финансиране по Мтел еко грант 2013, е посветен на вековните дървета в София. Фондация „Екообщност“ изгради три условни туристически маршрута на дървета с история в столицата и проведе редица обучения с ученици. Тя организира и конкурс за истории и снимки на вековните дървета. Победител е дъбът, засаден от словенския езиковед Антон Безеншек в квартал Лозенец скоро след Освобождението. Благодарение на Безеншек имаме приспособена към българския език стенографска система.


Ежегодната дарителска програма Мтел еко грант се реализира със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..