https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Къща-акумулатор е сред най-големите експонати на ЕСЕН 2011 в Пловдивския панаир ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 14 Септември 2011 15:35, CSR News

 

Къща, която сама си произвежда нужната енергия, ще бъде сред най-големите експонати на предстоящия Есенен панаир в Пловдив. Това съобщиха от Международен панаир-Пловдив. Посетителите ще могат да я видят в реалните й размери – обща площ от 130 кв. м, на два етажа, съобщиха от ямболската фирма "МКМ продукт". "Това е наша разработка. Сградата има самостоятелно енергийно захранване, осигурено от соларни панели по фасадата и покрива", заявиха производителите.


Къщата-акумулатор, която превръща слънчевата енергия в ток, е една от новостите на Международния технически панаир. Той ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, а акцент ще бъде зелената енергия. 

Според директива на Евросъюза от 2020 г. всяка новострояща се сграда трябва да е с нулево енергийно потребление, а старите здания - да станат „по-пестеливи” чрез инсталиране на съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и монтиране на интелигентни уреди. Затова интересът към този сектор от бизнеса е изключително голям. Постиженията на български и чуждестранни компании ще бъдат демонстрирани на предстоящото изложение на инвестиционни стоки, което е най-голямото в Югоизточна Европа. 

Сред новостите са котлите на биомаса и рециклирани отпадъци, които предлага пловдивската фирма „Пинк плюс”. Те изгарят остатъци от плодове след производството на сок и вино, слама, дървесина и отпадъци от домакинствата, за да отопляват обществени сгради. Използват се и в оранжерии, като по този начин се получава затворен цикъл, обясниха от фирмата. На панаира тя ще представи и линия за производство на пелети, която е новост за българския пазар. При нея от дървесни и растителни отпадъци се получава екологично гориво – дървени и сламени пелети.

Как алтернативното отопление може да влезе в домакинствата и как те ще бъдат подпомагани, за да го прилагат, ще бъде разяснено в Деня на зелената енергия на 28 септември. Изложители ще презентират домашни печки на екогорива, камини и котли на пелети, а експертите ще обсъждат възможностите за прочистване на въздуха в градовете чрез използване на „зелено” отопление и транспорт. Форумът се организира от Международен панаир-Пловдив, Енергийна агенция-Пловдив, Асоциацията на българските енергийни агенции и Министерството на околната среда и водите. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева ще се включи с доклад „Предизвикателства на замърсяването с фини прахови частици пред българските градове”, своя опит и програми ще опишат общините София, Пловдив и Бургас.

Медали ще получат победителите във ВЕИ Шампионска лига в разделите „Биомаса” и „Слънчева енергия”. „Това е поощрителна награда за компании, които работят в сферата на възобновяемите енергийни източници. Все повече предприемачи се ориентират към този тип производство. То става безспорен хит, ако съдим по запитванията и интереса към конференцията „Зелено отопление и транспорт за чист въздух в градовете”, заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. 

В новата ековълна се включват и изложителите от „Автомобилен салон Пловдив”. „Балкан стар мотърс” ще покаже първия масов електромобил „Mitsubishi-i-MiEV”. Сред експонатите на „Ратола корпорейшън” е изцяло новият компактен кросоувър „SsangYong Korando” с ниски емисии на въглероден двуокис, съответстващи на еконормите Euro V и Евро VI.


Източник: Агенция "Фокус"

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..