https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Фондация за децата в риск по света се включва в дарителската кампания “Избери, за да помогнеш” ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 13 Ноември 2014 10:17, Фондация за децата в риск по света

За шеста поредна година Райфайзенбанк стартира дарителската кампания “Избери, за да помогнеш” с нови 25 общественозначими проекти в областите здравеопазване, социална сфера, култура и образование, и опазване на околната среда. Традиционно, най-много средства в дарителската кампания се набират от Райфайзенбанк и служителите на Групата Райфайзен в България, които даряват средства по избран от тях проект. За всеки дарителски жест на свой служител, независимо от сумата, Райфайзенбанк добавя по 100 лв. Средства се набират и от външни дарения, благодарение на популяризирането на проектите от страна на медийните партньори на кампанията. Даренията постъпват директно по сметките на съответните организации.

 

Тази година в инициативата се включва и Фондация за децата в риск по света. Можете да подкрепите кампанията на този уеб адрес.

 

"На базата на опита от изграждането на 19 Библиотеки на играчките бихме искали да разширим достъпа на деца в риск в България до възможностите на „Библиотека на играчките”. Настоящият проект набира средства за закупуване на играчки, обучение на екипа и откриване на „Библиотека на играчките”  и „Музика в действие” в Дневен център „Къщичката” в гр. Нови пазар, област Шумен."

Дневен център „Къчищката” в Нови пазар за деца с увреждания и техните семейства и близки в рамките на проекта ще има достъп до образователни и музикални играчки и участниците ще бъдат обучени в основните принципи на игра и игрово взаимодействие.

 

ДЦДУ „Къщичката” отваря врати преди година и половина за деца от 0 до 7  години. Повече от 30 деца са прекрачили вратите на центъра за специализирана помощ, а още много очакват да бъдат подкрепени. Проектът ще укрепи връзката родител – дете, родителите ще повишат капацитета си да отговарят на нуждите на своите деца. Родителите ще получат обучение как да подкрепят обучителните нужди на децата си.  Специалист – Библиотекар ще получава месечни супервизии и въвеждащо обучение как да работи с родителите. Обучителите по проекта са водещи психолози и специалисти от САЩ и България. Системата за мониторинг и оценка включва въпросници и резултати под формата на профили.

Закупуването на отделни бройки образователни играчки е трудна задача за Дневните центрове поради естеството на работа с деца със специфични нужди, високата цена на материалите за работа и липсата на средства. В ДЦДУ „Къщичката”- Нови пазар работят специален педагог, рехабилитатор, психолог и логопед, прилагайки терапевтична дейност за децата. Най-малкият потребител е на 6 месеца, а най-голямото дете е на 9 години. Сесиите се осъществяват в полудневна грижа, работа в ателиета, разходки, рехабилитация и други. Развитието и напредъкът се дължат на дарители. С тази цел миналогодишна кампания „Аз подкрепям Къщичката в моя град” постига успех и центъра има вертикализатор. Успехът при децата преминава през играта, приказката и музиката по естествен начин. Затова настоящият проект има огромна важност при реализацията си, защото ще зарадва много деца и техните семейства най-вече от специализирана подкрепа. Името на ДЦДУ „Къщичката” е свързано с идеята всеки малък потребител да се усеща като у дома, в атмосфера близка до тази в къщи.


„Библиотека на играчките” и „Музика в действие” са два проекта, които предоставят игрова среда и подкрепа за развитието на децата в областта на когнитивното, говорното развитие и моториката, както и социално-емоционалното развитие. До момента има изградени 19 Библиотеки на играчките в България и 9 проекта „Музика в действие”.

По данни от мониторинг на проектите през 2013г. 1700 деца са ползватели на „Библиотека на играчките”, а 400 на проекта ''Музика в действие''. Над 400 специалисти в партньорските организации са обучени в специални подходи за работа с деца, игрова работа, изграждане на привързаност. Центровете в общността споделят, че изоставянето на деца е почти преустановено в резултат на работата с бременни и майки с малки деца, посещаващи социални услуги, една, от които е ''Библиотека на играчките''.

Основните бенефициенти по проектите в България са деца от 0 до 7 годишна възраст, родителите в общността, деца със специални потребности, отглеждани в институции, полагащите грижи, родителите, жени от общността, които са обучени да посрещат потребностите на децата в риск от по-добро развитие, както и специалистите в тези организации, работещи с децата.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..