https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Започва строежът на къща за деца, лишени от родителска грижа – алтернатива на социалните домове ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Вторник, 23 Декември 2014 21:55, Фондация "За нашите деца"

 

Представители на българския бизнес, неправителствения сектор и институциите дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа. Символичната първа копка на къщата направиха г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус и  г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

 

Строежът на къщата е в основата на кампанията „Бъди герой!“, чиито двигатели са Градус и фондация “За Нашите Деца”, подкрепяни от Столична община и други дарители –    поддръжници на каузата. Детска къща на фондация „За Нашите Деца“ ще подслони деца, лишени от родителска грижа и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове. Според статистиката, страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции, където живеят в изолация и самота. Детската къща ще даде шанс на бебетата, лишени от родителски грижи да получат необходимите за всяко дете грижи, топлина и живот в семейна среда.

 

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата. Целта е престоят им в къщата да бъде минимален, като през това време екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще работи с родните семейства, приемни родители или осиновители за децата така, че скоро те да живеят в истинско и сигурно семейство.

 

Кампанията „Бъди герой!“ представя една различна благотворителност и е пример за успешен модел на сътрудничество. Кампанията показва как три различни сектора от обществото могат да се обединят около грижата за децата на България и да им осигурят по-добра среда на живот.

 

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда." – сподели г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси и съмишленик на проекта.

 

„Екипът на фондация „За Нашите Деца“ вече 22 години променя съдбата на деца в риск. Осигуряването на по-добро бъдеще за тях ни мотивира да създадем Детска къща – едно специално място, в което новородени и малки деца в риск да намерят топлина, семеен уют и грижа и това да даде силен старт на техния живот. За щастие имаме подкрепата на нашите партньори, защото това е трудна мисия и нейният успех зависи от това да сме заедно.“ – допълни г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

 

Кампанията „Бъди герой!“, посветена на събирането на средства за построяване на къщата е пример и за успешен модел на благотворителност, който ангажира и бизнеса и гражданите, съпричастни към каузата. Срещу всяка покупка на продукт с марката Градус компанията отделя сума за построяването на Детската къща, като не просто инвестира средства, но и споделя със своите потребители важността и напредъка на проекта.

 

„Вярваме, че всяка компания трябва да бъде отговорна както към своите потребители и служители, така и към цялото общество. С този проект не просто даряваме, но и правим нашите клиенти по-отговорни и съпричастни към проблемите на децата. За мен Детската къща е символ на това колко много можем да направим заедно бизнеса, институциите и неправителствените организации и пример за модел, който трябва да се прилага във всяка една сфера.“ – сподели г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус.

 

Кампанията „Бъди герой!“ продължава, а прогресът по набирането на средства може да бъде проследен ежедневно на нейния сайт. Благодарение на дадената публичност на кампанията и широкия обществен интерес към каузата на фондация „За Нашите Деца“ към инициативата се присъединяват още „Дънди прешъс металс“ Челопеч и други бизнес и частни дарители, които правят възможно стартирането на строителството. Активната подкрепа на всички партньори и съмишленици и през следващата година е ключова за по-бързото осигуряване на необходимите средства.

 

Проектът Детска къща се организира в партньорство със Столична община, която предостави право на строеж на фондация „За Нашите Деца” за реализиране на сградата. „Столична община има последователна политика в грижата за хора в неравностойно  положение и особено за децата, лишени от родителска грижа. Застанахме зад тази кауза без колебание и се радваме, че своята подкрепа оказаха и други ключови партньори“ – сподели г-жа Фандъкова.

 

Детска къща ще бъде построена в близост до Центъра за обществена подкрепа „Св. София" в столицата, а строежът се очаква да бъде завършен към средата на 2015 г. Набирането на средства за осигуряване на всички необходими материали за успешното й финализиране продължава и през следващата година.

 

Повече за кампанията „Бъди герой!“ и строежа на Детска къща вижте на http://geroi.gradus.bg/.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..