https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Oтбелязваме Световния ден на сърцето ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Петък, 24 Септември 2010 14:28, Български червен кръст (БЧК)

Дружеството на кардиолозите в България и Министерството на здравеопазването организират кампания за Световния ден на сърцето - 27 септември. Със съдействието на БЧК между 10 и 15 ч. в София, Варна, Стара Загора и Плевен ще бъдат отворени мобилни пунктове за измерване на сърдечно-съдовия риск - кръвно налягане, пулс и холестерол. 

Своя сърдечно-съдов риск ще измерят и известни личности от шоубизнеса и медиите.Пунктовете в София ще бъдат при пилоните на НДК, на площад "Св.Неделя" (до входа на метрото), пред народния театър "Иван Вазов" и в градинката между СУ "Климент Охридски" и Народното събрание. 

На специални бланки ще бъдат записани резултатите от изследванията и всеки пациент ще може да запази информацията, която ще съдържа и полезни съвети за ограничаване на сърдечно-съдовите заболявания. На бланката е изписан и телефонният номер на "здравото сърце" - 035 140 530.

Според Световната здравна организация сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртността в световен мащаб, а почти половината смъртни случаи в Европа са следствие на заболявания на сърцето. Всяка година 17,2 мил. души в света умират от сърдечни заболявания и инфаркт. 

Почти 80 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени при по-сериозен контрол на рисковите фактори - повишено кръвно налягане и кръвна захар, висок холестерол, тютюнопушене, употреба на алкохол, неправилно хранене и наднормено тегло, липса на физическа активност. 

Сърдечно-съдовите заболявания не са заболяваня на богатите, 80 на сто от смъртните случаи са регистрирани в бедни и среднобогати държави и региони. 

В България все още няма действаща програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, съобщи доц. Пилософ. Според него тази програма трябва да бъде дългосрочна и в две направления - насочена към населението за подобряване на здравните навици и специализирана - за развитие на кардиологията. 

Миналата година страната ни се присъединява към Европейската харта на здравото сърце, която обединява усилията на държавите за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

От Министерството на здравеопазването са издали заповед до всички областни болници да организират безплатни прегледи за сърдечно-съдови заболявания.

Източник: btv.bg

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..