https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Зелената икономика може да предпази планетата от глобалното затопляне ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 18 Февруари 2011 12:45, CSR News

 

Световната зелена икономика може не само да предпази планетата от най-тревожните последици на глобалното затопляне, но и няма да струва скъпо, твърдят от WWF. Природозащитната организация се позовава на изследването "Пътища към нисковъглеродна икономика" (Pathways to a Low Carbon Economy) на "Маккинзи".

Според него глобалното затопляне може да бъде спряно под критичното повишение на средната температура с 2 градуса и това е напълно в нашите възможности. Изследването изчислява колко ще ни струва да намалим вредните въглеродни емисии, но посочва, че ако действаме сега, ще избегнем най-неприятните моменти от климатичните изменения.Зелена икономика

Според международната организация световните лидери сега разполагат с цялата информация, за да подготвят глобално споразумение по промените в климата, както за развитите, така и за развиващите се страни.

Изследването, което е едно от най-големите и подробните от този род, изброява над 200 възможности в 10 сектора на икономиката и в 21 географски района, които могат да доведат до намаляване на световните емисии от парникови газове с около 40% през 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

През 2030 г. енергията от вятъра, слънцето и други устойчиви възобновяеми източници може да осигури почти 1/3 от световните енергийни нужди. Енергийната ефективност може да намали емисиите парникови газови с повече от 1/4. Обезлесяването в развиващите се страни, което е сред най-сериозните причини за промените в климата и голяма заплаха за устойчивото развитие, може да бъде спряно напълно.

Green economy - © image / Bildnachweis Всичко това ще струва по-малко от половин процент от световния брутен вътрешен продукт, се твърди в доклада.

"Докладът на "Маккинзи" показва отново, че мерките по промените в климата са не само наложителни, но и достъпни", обясни генералният директор на WWF Джеймс Лийп при представянето на доклада в Брюксел. Данните сочат ясно, че не само може да преминем към нисковъглеродна икономика, но и че разходите са по силите ни. Предприемането на тези мерки ще е голяма стъпка към избягване на най-драматичните резултати от глобалното затопляне.


Докладът показва, че когато световните лидери започнат да инвестират във възстановяването на глобалната икономика, те ще могат да изградят нисковъглеродна икономика, която ще открие нови работни места и ще стабилизира климата.

 

Powered by Web Agency