https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Как със здравословно хранене можем да пазим природата ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 17 Август 2011 14:18, Списание 8

 

Пържолата руши околната среда

Ако искате да защитите околната среда, замислете се за това да ограничите месото в менюто си. Изследване, проведено във Виенския технологичен университет, открило поразителни екологични предимства на балансираното хранене.


Всички знаят, че здравословната диета - това е изобилие на зеленина, ядки, зеленчуци и минимум месо. Но повечето от нас, уви, се придържат към друг стил на хранене, в който основно място заемат месните продукти, включително и очевидно вредните колбаси и кренвирши. Сега стана ясно, че месото на масата вреди не само на нас, но и на околната среда. 

Професор Матиас Цеснер, заедно с отбор от специалисти в различни области, се опитал да изясни как би повлиял на природата преходът на човечеството към по-здравословна храна. Изводът е такъв: това ще помогне да се запазят ресурсите и селскостопанските земи. При това преходът към органична храна е по-слабо ефективен, отколкото включването в рациона на голямо количество плодове. 

В Австрия, за да се изхрани един средностатистически гражданин, са нужни 3600 квадратни метра земя. Проф. Цеснер е изчислил как ще се измени този показател, ако австрийците започнат да се придържат към официалните препоръки за здравословно хранене, тоест намалят наполовина  потреблението на месо и наблегнат на зеленчуците и зеленината. Оказва се, че това не само ще понижи риска от рак и сърдечносъдови проблеми, но и ще намали необходимата площ за производство на храна за един човек на 2600 кв.м. Освен това значително ще се намали потреблението на електричество за производство и съществено ще се ограничи обемът на изхвърленият въглероден диоксид и други парникови газове. 

Що се отнася до прехода към органична храна, това не би било добро екологично решение, тъй като за производството й е нужна още повече земя, отколкото за обичайната. 


Източник: AlphaGalileo

 

 

Powered by Web Agency