Пържолата руши околната среда
Ако искате да защитите околната среда, замислете се за това да ограничите месото в менюто си. Изследване, проведено във Виенския технологичен университет, открило поразителни екологични предимства на балансираното хранене.
Всички знаят, че здравословната диета - това е изобилие на зеленина, ядки, зеленчуци и минимум месо. Но повечето от нас, уви, се придържат към друг стил на хранене, в който основно място заемат месните продукти, включително и очевидно вредните колбаси и кренвирши. Сега стана ясно, че месото на масата вреди не само на нас, но и на околната среда.
Професор Матиас Цеснер, заедно с отбор от специалисти в различни области, се опитал да изясни как би повлиял на природата преходът на човечеството към по-здравословна храна. Изводът е такъв: това ще помогне да се запазят ресурсите и селскостопанските земи. При това преходът към органична храна е по-слабо ефективен, отколкото включването в рациона на голямо количество плодове.
В Австрия, за да се изхрани един средностатистически гражданин, са нужни 3600 квадратни метра земя. Проф. Цеснер е изчислил как ще се измени този показател, ако австрийците започнат да се придържат към официалните препоръки за здравословно хранене, тоест намалят наполовина потреблението на месо и наблегнат на зеленчуците и зеленината. Оказва се, че това не само ще понижи риска от рак и сърдечносъдови проблеми, но и ще намали необходимата площ за производство на храна за един човек на 2600 кв.м. Освен това значително ще се намали потреблението на електричество за производство и съществено ще се ограничи обемът на изхвърленият въглероден диоксид и други парникови газове.
Що се отнася до прехода към органична храна, това не би било добро екологично решение, тъй като за производството й е нужна още повече земя, отколкото за обичайната.
Източник: AlphaGalileo
|