https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Фондация за децата в риск по света представи добри практики на Годишната среща на НМД ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Четвъртък, 17 Юли 2014 20:45, Фондация за децата в риск по света

По време на Годишната среща на Национална мрежа за децата в Сливен от 19 до 21 юни бе представен проектът на Фондация за децата в риск по света "Библиотека на играчките". Национална мрежа за децата включва понастоящем над 120 неправителствени организации, работещи за/с деца в България. Мрежата ежегодно провежда своята годишна среща с членските организации в средата на месец юни. Тази година няколко организации имаха възможността да представят своите най-добри практики в социалната работа с/за деца. Една от представените добри практики бе признат за такъв проектът на Фондация за децата в риск по света - "Библиотека на играчките".


Изпълнителният директор на Фондацията в България г-жа Емилия Кърджилова и Александра Ангелова, студентка в Университета Сетън Хол и стажант във Фондацията представиха презентация през участници в срещата на работната група "Семейство" относно историята и философията на проекта.


Проект "Библиотека на играчките" е насочен към деца в риск, които са отглеждани в семейна среда или деца, отглеждани в институции на възраст от 0 до 7 години. Наред с предоставянето на специални дървени образователни играчки, Фондацията провежда серия от обучения, уъркшопи и супервизии за играта и играчките в помощ на специалистите и родителите/полагащите грижи.


Към всяка играчка екип от психолози разработва референтна карти, описваща специфичните области на развитие, които тази играчка развива чрез системна игра.


Конвенцията за защита правата на детето постулира, че играта е едно от основните права на децата и нейното осигуряване е важно в ранното детско развитие.

 

Чрез играта децата учат, но също така развиват силна емоционална връзка с полагащия грижи за тях, която е от съществено значение за по-нататъшното социално и интелектуално развитие на детето.


Дете, което се чувства важно и значимо за своя най-близък човек расте уверено, че ще се справя в живота и не се страхува да изследва и експериментира.


В резултат на презентацията, редица организации проявиха интерес и желание да изградят "Библиотеки на играчките" за социална работа с деца. Фондация за децата в риск по света планира кампания за набиране на средства с цел изграждане на повече "Библиотеки на играчките", които да достигнат до повече деца в България.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..