Хранкооп Пловдив отваря занаятчийска кухня "Фермата" |
![]() |
![]() |
![]() |
Новини - Околна среда и Екология | |||||||
Понеделник, 29 Юни 2015 12:51, CSR News | |||||||
Кварталът на творческите индустрии - Капана в Пловдив стана домакин на първото социално предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност Хранкооп Пловдив и подкрепено от Общинска фондация "Пловдив 2019".
Занаятчийска кухня "Фермата" отваря официално врати на 2 юли от 18:00 часа на ул. Магура 1
"Стотици млади хора в България сърцато се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни.", споделя г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво общество", представляващо Хранкооп движението в България.
"Като цяло българското законодателство за храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг, а домашното производство на храни е табу. Чрез споделянето на общо производствено пространство, процедури, ресурси, потребители и знания талантливите производители без възможности ще имат по-добри шансове за реализация. С този кооперативен проект ние създаваме условия те да следват мечтите си, осигуряваме им достъп до пазара, даваме им възможности да обогатяват своите знания и опит, както и перспективата да бъдат ментори на следваща генерация занаятчии", заключи тя.
|