https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Кристалина Георгиева подкрепи "Найлонът не е на мода - Имаме и друг избор" ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 28 Юли 2011 18:21, CSR News

 

По идея на Българската национална телевизия 29 юли е обявен за ден без найлонови торбички. 264 общини се присъединиха към каузата да спрем да използваме найлона поне за ден и организираха специални еко инициативи и събития в рамките на кампанията на БНТ.


Екомаратонът започва още днес - 28 юли, от община Смолян. Автогарите, болниците, големите магазини и обществените сгради ще бъдат облепени със стикери с надпис "Найлонът не е на мода - имаме и друг избор". Към инициативата вече се присъедини и родопската певица - българският глас, който полетя в Космоса Валя Балканска.

Кулминацията на събитията породени от кампанията на БНТ ще бъдат на 29 юли. Тогава ще бъде и големият заключителен хепънинг в Морската градина на Бургас, където призивът да използваме по-малко найлонови торбички ще подкрепят бургазлии и гости на града. От 18:00 часа на емблематичната за града лятна естрада "Охлювът" ще започне двучасов концерт с духова музика, брейк и латино танци, мажоретки и хорови изпълнения.

В кампанията "Найлонът не е на мода – имаме и друг избор" се включиха и много известни личности: еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на екологията и водите Нона Караджова, родопската певица Валя Балканска, олимпийската шампионка Румяна Нейкова, проф. Боян Биолчев, отец Любимир Братоев, проф. Христо Пимпирев, актрисата и певица Деси Тенекиджиева, Михайл Заимов, Краси от група "Акага", тв водещите Искра Ангелова и Камен Воденичаров, Мария Силвестър, както и Коцето-Калки.

Макар и от Брюксел, еврокомисар Кристалина Георгиева се присъедини към кампанията на БНТ "Найлонът не е на мода - имаме и друг избор" с мотивацията, че това е единственият шанс, по който можем да се борим за опазването на природата. Тя каза, че е крайно време да се премине към алтернативните - текстилни чанти. 

Георгиева бе буквално потресена от апокалиптичната картина на плаващите 500 тона полиетилен в Средиземно море. Точно затова в Европейската комисия вече се обсъжда вариант за забрана на найлоновите торбички.

Във всички краища на България различни общини организираха и собствени инициативи, в подкрепа на идеята на кампанията на БНТ за ограничаване използването на найлоновите торби.

Историческият музей в Горна Оряховица ще проследи пътя на пазарската чанта – на открито ще бъдат показани чанти за пазаруване от началото на века до днес. На импровизиран пункт на централния площад в града всеки желаещ ще може да предаде използвани найлонови торбички и съобразно количеството да получи такива от текстил или тениска с логото на кампанията на БНТ.

В Добрич освен еко дискусии, ще бъдат открити две изложби на лампи и цветя от рециклирани пластмасови бутилки, както и такива на детски рисунки по темата.

Във Варна още от рано сутринта на ключови кръстовища в града, доброволци ще раздават текстилни торби и ще призовават хората да бъдат модерни като се откажат от найлоновите пликове поне за ден.

Регионалната библиотеката в Стара Загора също ще замени найлоновите торби с текстилни.

Община Сливница ще постави три огромни контейнера с логото на кампанията, където ще се събират найлонови пликове.

Град Оряхово също ще се включи със своя инициатива- работилница за текстилни чанти. 

В София, при езерото Ариана, художници ще рисуват върху текстилни торби и ще покажат, че пазаруването може да бъде и изкуство.

Това ще бъде кулминацията на кампанията "Найлонът не е на мода - имаме и друг избор", която със сигурност ще има своето продължение.


Източник: bnt.bg

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..