https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Нов спад на птичите популации по Дунав ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 01 Юни 2012 14:28, WWF

 

Международна експедиция на WWF откри нов спад на птичите популации по Дунав

Намаляване на повечето видове птици, които гнездят по Дунав, отчете първият етап на Дунавската експедиция, която се организира от международната природозащитна организация WWF. Най-силно са намалели колониите на малката бяла чапла и нощната чапла. Засегната е също така и популацията на сивата чапла. Единственият вид, гнездещ в чапловите колонии, който показва трайно повишаване на числеността за периода 2006-2012 г. е  лопатарката.


Дунавската експедиция се организира за четвърти пореден път и нейната цел е преброяване на птичите колонии по крайбрежието на Дунав и дунавските острови. Тази година тя ще е на два етапа: първият започна на 25 май и приключи на 30 май, а вторият ще е в периода 13-18 юни.

„Причините за намаляването на популациите са две”, коментира доктор Петър Шурулинков от Института по зоология към БАН. „От една страна, сушата през март и април  унищожи голяма част от местата за хранене на птиците в крайдунавските влажни зони. Така най-потърпевши от тях се оказаха тези, които се хранят с риба. За ниското ниво на реката значение имат и задържаните  до късна пролет водни количества в язовирите при Железни врата, които бяха пуснати едва през последните дни. 

Паралелно с това, обилните валежи през последните седмици, съчетани често с бури и силен вятър, доведоха до значителна загуба на мътила и люпила на много видове птици. Включително бяха установени случаи на цели паднали тополи с десетки гнезда”, обясни той. 

„Все пак, данните са предварителни и е рано за категорични оценки, тъй като получените резултати все още не са обработени и анализирани финално”, уточни Петър Шурулинков.

Известно увеличение на числеността на популациите се забелязва при немия лебед и сивата гъска. Относително висок е и броят на гнездещите белооки потапници. Причината е, че тези видове се хранят главно с водни безгръбначни и техните зони за хранене не са засегнати в толкова голяма степен от сушата през март и април.

На практика изчезнали са малките корморани в района на рибарниците Мечка, видяха още участниците в експедицията. От общо 30 до 50 двойки през изминалите години, в момента в района са останали 4-5. Причината е, че рибарниците, които в момента са отдадени на концесия, не са правилно стопанисвани, а са пресушени и засяти с царевица и други култури. „Смятаме да сезираме компетентните органи за това скандално нарушение, защото това е защитена зона от националната и европейската екологична мрежа Натура 2000, чийто режим е нарушен”, коментира Петър Шурулинков.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..