https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
АстраЗенека отбелязва Световния ден на сърцето с безплатни прегледи ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Понеделник, 27 Септември 2010 17:22, AstraZeneca

 

На 26  септември 2010  г.,  „АстраЗенека България“  за десета поредна година чества Световния ден на сърцето,  като участва в съвместната инициатива на Световната здравна организация и Дружеството на кардиолозите в България. На специален пункт в градинката между СУ  „Св. Климент Охридски” и Народното събрание всички желаещи имаха възможност безплатно да измерят кръвното си налягане и холестерол.  

Ежегодната кампания има за цел повишаването на обществената информираност относно начините на превенция и контрол на риска от сърдечно-съдови болести.

По данни на Дружеството на кардиолозите в България почти половината от починалите от хронични болести, включително сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, се намират в разцвета на силите си и са на възраст между 15 и 69 години. Над 80%  от смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета,  редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. 

Въпреки обилния дъжд и лошото време от възможността да проверят кръвното си налягане и холестерол в неделния ден се възползваха и много столичани, които получиха и полезни съвети от доц.  Николай Рунев,  кардиолог към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести при УМБАЛ „Александровска”. 

В подкрепа на инициативата в пункта, организиран от „Астра Зенека” своите показатели измериха актьорите от постановката  „Хъшове”  на Народния театър - Валентин Танев, Рени Врангова,  Дарин Ангелов,  Валентин Ганев и Валери Йорданов,  Мая Кисьова и актьорът от  „Комиците”  Ненко Илчев,  които доведоха заедно със себе си и слънчево време.

Успоредно с основната активност, тази година за пръв път и най-малките се включиха в празника и изразиха представите си за човешкото сърце, рисувайки картини с пръсти, пастели, четки и друг вид материали по темата „Нарисувай ми сърце”.

„Астра Зенека“  е инициатор на отбелязването на първия Ден на сърцето в България като глобален партньор на СЗО и ежегодно реализира кампании в подкрепа на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Компанията има над 40-годишен опит в областта на кардиологията,  и е лидер в производството на бета-блокери, за което част от научните ѝ открития са удостоени с Нобелова награда.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..