https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Какво може да се направи, за да бъде 2013 по-добра за семействата ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Понеделник, 14 Май 2012 14:30, SOS Детски селища България


Фокус върху семейството 2012

(Family Focus 2012)

Предизвикателни времена – какво може да се направи, за да бъде 2013 по-добра за семействата

 

Международната организация за социално развитие SOS Children’s Villages International публикува детайлен доклад по повод световния ден на семейството – 15 май

Инвестирането в семейството е по-скоро политика, отколкото икономически мерки според доклада „Фокус върху семейството 2012“ на SOS Children’s Villages International. Изследването поставя акцент върху пет тревожни за семействата области в глобален аспект и как те могат да бъдат подобрени в рамките на 2013 и следващите години.  Документът е базиран на изследване, проведено в 87 страни от пет континента.


Острата икономическа криза през последните години оказа сериозно въздействие върху възможностите на родители в различни региони по света да осигуряват добра грижа за децата си. Докладът идентифицира засилени процеси на обедняване, безработица и миграция, липса на подходящо здравеопазване, слаба образователна система,  насилие, неглижиране и експлоатация като главни фактори, засягащи не само тези, които са изпитвали затруднения преди кризата, но и много семейства, които са изпаднали в трудна ситуация за първи път поради влошената икономическа обстановка.

Подобрение би могло да последва в резултат на конкретни действия: държавите трябва  да действат съобразно съществуващото законодателство, ориентирано към семейството;  да подкрепят родители и приемни семейства в отглеждането на децата им; да достигнат до социално изолираните чрез услуги в общността. Важно е семействата да бъдат подкрепяни чрез наемане на работа и справедливо заплащане, за да не се налага  да търсят работа в чужбина, и за да могат семействата да остават заедно. Трябва да има по-голяма подкрепа на инициативи, свързани с превантивно здравеопазване, семейно планиране и здравно образование. Много е важно да се подобри качеството на училищното обучение и да се намали броят на отпадналите от образователната система ученици. Държавите трябва да стимулират развитието на мрежи в различните общности за подкрепа на бедни и изолирани семейства.

Отговорът на SOS Детски селища

Тъй като SOS Детски селища твърдо вярва, че грижовното семейство е възможно най-добрата среда за едно дете, най-важният фокус в програмите на международната организация за развитие на детето е укрепване на различните форми на семейна среда, осигуряващи грижи за деца. SOS Детски селища разработва различни мерки в подкрепа на децата, за да не загубят грижата на семейството си поради причини като финансови затруднения, стрес или социална маргинализация.

Програмите на SOS Детски селища в световен мащаб подкрепят над два милиона нуждаещи се, от които над половин милион деца и семейства, които ползват комплекс от образователни, здравни и други подкрепящи детското развитие услуги, с което организацията подпомага укрепването на семействата.

Сдружение SOS Детски селища България (www.sosbg.org), редовен член на SOS Children’s Villages International,  в момента осигурява качествена грижа за 716 деца чрез своите програми, реализиращи се в двете SOS детски селища (Трявна и Дрен), четирите SOS младежки домове (София и Велико Търново) и четирите Центъра за семейно консултиране и подкрепа ( София, Велико Търново, Габрово, Радомир).

„Фокус върху семейството 2012“ показва много ясно, че все още трябва много да се работи по посока подобряване положението на  децата и провъзгласеният от ООН международен ден на семейството – 15 май е един хубав повод да обърнем внимание върху необходимостта от незабавни конкретни действия в тази насока“, каза Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България.

Докладът “Family Focus 2012”, който е на разположение на всички интересуващи се тук, е част от глобалната кампания на SOS Children’s Villages International „Миговете създават семейството“, която показва колко важно е да осигурим щастливи мигове в семейна среда за децата по света.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..