https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Безплатна разходка из София за бежанците и търсещите закрила в столицата ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Понеделник, 28 Януари 2013 17:02, {ga=free-sofia-tour}

 

На 26 януари се проведе първата безплатна обиколка на София на арабски език за бежанци и търсещи закрила в столицата. Инициативата е на сдружение “Фрий София Тур” и сдружение “Мулти култи колектив” в сътрудничество с Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Обиколката бе водена от Красимир Янков – един от гидовете на “Фрий София Тур”. Той е арабист и ще предоставя своите услуги про боно веднъж месечно. Освен че е сертифициран екскурзовод, Янков работи като журналист и отразява въпросите на Близкия изток и Северна Африка. Той често посещава региона, включително размирни райони и бежански лагери. Наскоро негов материал от Ирак бе публикуван във Washington Times.


Бежанците бягат от своите държави, защото са преследвани въз основа на тяхната раса,  религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения и търсят закрила в други държави. В България закрила намират бежанци основно от Сирия, Ирак, Афганистан и Иран. За да спомогне за тяхната интеграция в България, Държавната агенция за бежанците изпълнява Интеграционна програма, която осигурява курсове по български език и професионална квалификация.

“Фрий София Тур” и “Мулти култи колектив” се включват в процеса на първоначалната социално-културна ориентация на бежанците и търсещите закрила чрез организирането на обиколка на София на арабски език веднъж месечно. Групите ще се набират в сътрудничество с Интеграционния център на ДАБ чрез предварително записване и няма да надвишават 20 души с цел пълноценно общуване между водача и гостите.

За периода 01.01.1993 г. – 31.12.2012 г. общо 21 267 лица са потърсили закрила в България. За изминалата 2012 г. общо 1387 лица от 47 държави са потърсили закрила. На 18 от тях е предоставен статут на бежанец, а 159 са получили хуманитарен статут. Отказ за предоставяне на статут на бежанец са получили 445 лица от 32 държави.

“Мулти култи колектив” работи от 2010 г. – първо като неформална група, а по-късно като сдружение – с цел интеграция на граждани от ЕС и на трети страни, на бежанци и на етнически малцинства в България. Сред инициативите на “Мулти култи колектив” са представяне на кухнята и културата на различни общности; създаване на кулинарна мултикултурна карта на София; кулинарни курсове, водени от мигранти; създаване на театрална лаборатория за жени бежанки; събиране на нефинансови дарения (вещи, дрехи, обувки) в помощ на бежанци и др. Инициативата “Мулти култи китчън” е отличена като “добра практика” от Европейския сайт за интеграция на Европейската комисия.

 

“Фрий София Тур” е създадено с цел популяризиране на България, подобряване на туристическите продукти в страната, активизиране на младите и осъществяване на междукултурен обмен. Сдружението организира безплатните пешеходни обиколки на София (Free Sofia Tour), Пловдив (Free Plovdiv Tour) и Варна (Free Varna Tour). Над 27 000 гости от над 125 държави по целия свят са били гости на инициативите на организацията. Трите проекта са най-добрите туристически атракции в градовете според посетителите на TripAdvisor, а наскоро обиколката в столицата (Free Sofia Tour) беше спомената дори в New York Times.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..