https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Как с твоята памучна тениска можеш да направиш промяна? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 25 Януари 2013 11:13, CSR News

Как с твоята памучна тениска можеш да направи промяна?

Твоята любима тениска е направена предимно от памук и спомени. Една ключова съставка, която не е изписана на етикета, обаче, е водата. Очудващо, но производството на памук за една единствена тениска може да поеме до 2, 700 литра вода. Това е невидимата или "виртуалната вода", която употребяваме всеки ден. Важно е да купуваме високо ефективни перални машини, но всъщност водата, която използваме у дома е само част от нашия общ воден отпечатък.

 


Вземете за пример една кола или студена бира - само малка част от използваната вода е в бутилката. По-голямата част е използвана за да се отгледа захарна тръстика или хмела, от който се правят тези напитки.


Количеството на прясна вода, нужна за посрещането на нуждите на хората и природата е ограничено, но търсенето се увеличава с всяка година.  70% от използваната вода от човечеството в глобален мащаб се използва за агрикултурата. Водата е от жизнено значение за храната, която ядем, както и за реколтата, като например памука.


WWF работи с фермери и бизнеси, които изкупуват тяхната продукция за да развие устойчиви методи за отглеждане. Това изцежда нашите водни ресурси - не само за памука, но и за други "жадни реколти" като например ориза и захарната тръстика.  От фермери от Пакистан и Индия до изпълнителни директори в САЩ и Южна Африка, ние помагаме на хората да използват водата по-отговорно. С подкрепата на WWF, Инициативата за По-добър памук, работи с фермери за отглеждането на памук с по-малко вода.


В Пакистан, Инициативата работи с 75,000 фермери, които като резултат от съвместната работа, са подобрили индикатора за използвана вода с 39%, и са увеличили приходите си с 11%. Също така те използват 47% по-малко пестициди и 39% по-малко химически торове. Това е добре за тях самите, добре за общностите им, добре е за рибата, птиците и други животни, които разчитат на реките и езерата за живота си - и не на последно място, за хората като вас, които са загрижени за това от къде идват тяхните тениски.
Големи глобални марки прегърнаха инициативата: ИКЕА, за пример, планира да използва само 100% По-добър памук до 2015г.


Как можеш да направиш промяна?
Много енергия се изразходва за отглеждането, производството и транспорта на една памучна тениска - но знаете ли, че най-много енергия отнема грижата за нея?
Едно напълване на пералната машина използва 40 галона вода. Едно напълване на сушилната използва 5 пъти повече вода. Всъщност, ако пропуснеш сушенето и гладенето на твоята тениска можеш да спестиш 1/3 от вредното й въздействие (въглеродния отпечатък).


Няма значение дали спестяваш вода, енергия или да бъдеш отговорен и съзнателен потрeбител, малките действия могат да направят голямата промяна. Помислете за начини за спестяване на енергия и вода. WWF се събира с National Geographic за да ви помогне да научите повече относно тези въздействия така че всеки ваш избор да има значение.

 

Видео на инициативата: http://www.youtube.com/

Източник: http://sustainablebrands.com/

 

Превод: Анастасия Велева

Powered by Web Agency