Българската столица три дни ще бъде ключов eвропейски енергиен център ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Четвъртък, 30 Май 2013 08:23, Via Expo


Започна своята работа Международния форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия (EE & ВЕ), Интелигентни сгради (Smart Buildings), Управление на отпадъци и рециклиране (Save the Planet) и Асансьорни уредби (LiftBalkans)


На откриването на форума, след приветствието от президента г-н Росен Плевнелиев, бе прочетено приветствие от името на г-н Филип Лоу, генерален директор на Генерална дирекция „Енергетика” при ЕК. Именно той нарече София „ключов европейски енергиен център”, заради важните събития, организирани от Виа Експо. Според г-н Лоу тази изложба дава възможност на много хора да научат повече за енергийната ефективност, да видят последните технологични новости, представени от водещи производители.


45% от целокупната енергия да се добива от възобновяеми източници най-късно до 2030 г.” Това предложение даде Райнер Хинрихс-Ралвес, президент на Европейския съвет за възобновяема енергия и на Европейската федерация за възобновяема енергия. Според г-н Хинрихс-Ралвес всяка държава трябва да има ясна, предвидима стратегия по отношение на добива на енергия, а спекулациите, че зелената енергия е твърде скъпа за българския пазар, трябва да бъдат отхвърлени. „Конвенционалните енергоизточници са 6 пъти по-субсидирани в световен мащаб от възобновяемите”, коментира експертът. „Истината е,че цените за производство на конвенционална енергия в целия свят се увеличават, а тези на ВЕИ спадат”, каза още той.


Идеята му беше защитена и от г-н Николай Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация. Според него спорният проект за АЕЦ Белене би произвеждал ток на по-висока цена от един вятърен парк. „В България има едни окопани енергийни лобита, държавата работи усърдно срещу навлизането на по-евтината зелена енергия, но аз мисля, че числата говорят по-добре от митовете и легендите, които се разпространяват”, коментира още г-н Газдов.

Над 65 висококвалифицирани лектори от цяла Европа ще засегнат в няколко сесии различни аспекти на „горещите” теми в сферите на интелигентните сгради, сградноинтегрираните фотоволаици, превръщането на отпадъците в ресурс. Редица паралелни семинари и дискусии ще допълнят формата на събитието.


Още от първия ден се отправят ключови послания, които демонстрират изключителната важност и многообразие на обсъжданите  проблеми.  Най-новите промени в европейската политика по отношение на ЕЕ в сградите ще представи Клеменс Хоори от Генерална дирекция “Енергия” към ЕК. За „Умните сгради” у нас ще говорят експерти от Българския съвет за устойчиво развитие.

През първия ден един от най-посещаваните щандове на изложението беше на БалБок Инженеринг. Дейността на фирмата е свързана с управление на опасни отпадъци. Според Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор, неточно се поставя основният акцент върху екологичното производство. Не по-малко важно е третирането на отпадъците. България е сред изоставащите европейски страни по този важен показател. Ние основно събираме, а не рециклираме отпадъците. БалБок е изградила край площадката си в Стара Загора автономна фотоволтаична централа, която е показателен пример за съчетаване на енергийната ефективност и управлението на отпадъците. Централата не е свързана с преносната мрежа и няма за цел печалба. Тя е създадена за нуждите на БалБок Инженеринг. Следващата стъпка на фирмата е създаване на център за обучение на работещи специалисти в областта на опазване на природната среда. Наскоро откритият център за развитие на екологичната инфраструктура е единственото място в България за научноизследователска, консултантска и учебна дейност по управление на отпадъци, подобряване, запазване и възстановяване на околната среда и развитие на екологичната инфраструктура.


Съвместно със Столична община БалБок Инженеринг започна прилагането на съвършено нова за страната Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. След обаждане на телефон 0700 11 750 мобилна група идва специално за вашите отпадъци.


Изложбата - факти:

 • Обхваща темите: Енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни сгради, асансьори и ескалатори.
 • 148 директни изложители от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Китай, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Румъния, Русия, Словения, Испания, Швейцария и Турция.
 • За първи път се представят фирми от Литва и Люксембург.
 • 47% от изложителите са компании от други държави.
 • Австрийски и Италиански павилиони, Унгарско национално участие.
 • В рамките на Save the Planet посетителите ще могат да се запознаят с: машини и съоръжения за рециклиране на метали, твърди битови и индустриални отпадъци, хартия, PVC материали; оборудване за производство на биогорива (пелети) от растителна биомаса и от други горими отпадъчни материали; системи за производство на биогаз от сметищни отпадъци; богата гама контейнери за отпадъци; балиращи преси, сортировъчни инсталации и др.
 • Интерес ще предизвика технологиите за домашна и сградна автоматизация; PV системи за покривни инсталации; фотоволтаични модули; инвертори и инверторни станции; хибридни вятърно-соларни системи.
 • Разнообразни решения в областта на асансьорната индустрия ще видим от водещи български компании – асансьорни уредби, повдигателни устройства и компоненти.


Конгресът е под патронажа на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

“Save the Planet” се провежда с подкрепата на Министерство на околната среда и водите.


Организаторите са се стремили да потърсят последните отговори на някои от най-важните въпроси пред бъдещето ни:

 • Как ще осигурим достатъчно предлагане на енергия през следващите десетилетия? Без съмнения енергийната ефективност и възобновяемата енергия са съществена част от отговора на този въпрос.
 • Големият дял на възобновяема енергия в енергийната ни система поражда дискусии относно баланса. Какво може да бъде решението?
 • Как да се справим с нашите отпадъци и да ги превърнем в ресурс?
Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..