Зелената икономика – шансът за икономически ръст на България ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Четвъртък, 30 Юни 2011 15:19, Мениджър


„Преходът към нисковъглеродна икономика не е само начин всяка държава да даде своя принос за стабилизиране на въглеродните емисии на безопасни нива, но и сериозна възможност за икономически растеж.” Около това становище се обединиха участниците в първия панел на започналия тази сутрин в 10.00 часа втори годишен екофорум „Зеленото бъдеще на България”, организиран от сп. „Мениджър” и GLOBUL.

Ясен Гуев (вляво) и Максим Майер
„Земята е болна. Има треска, както боледува всяко живо същество, когато вдигне температура. Всяко живо същество в природата има критични стойности, при които настъпват внезапни и понякога необратими промени. Две са истинските големи заплахи пред Земята като живо същество – глобалното затопляне и изчерпването на петролните запаси. Човечеството спешно трябва да започне да решава тези два проблема,” заяви в презентацията си специалният гост на събитието, португалският журналист и писател Жозе Родригеш душ Сантуш.

„Двата необратими симптома на боледуването на Земята вече са в ход. 11 от 12-те най-горещи години, които са документирани изобщо в историята на човечеството са регистрирани след 1995 г. Защо? Защото са резултат от ефекта на натрупването на въглеродни емисии през последните 50 г. Дори и в момента да спрем производството на тези емисии, ще усещаме този ефект още 50 г. От друга страна, тепърва ще се сблъскваме с остър дефицит на основната енергийна суровина на световната икономика – петролът. Предстои сериозен срив на пазарите на петрол, тъй като повечето източници на добив вече са преминали пика си,” предупреди той. „А България трябва да се подготви за кризата с петрола, защото тя е неизбежна. Струва си политиците да се замислят сериозно за създаването на енергия от възобновяеми източници, още повече, че това е добре и за бизнеса,” препоръча авторът на романа, променил държавната политика на Португалия „Седмият печат”.

„Вярваме, че няма конфликт между екология и икономически ръст”, заяви Катрин Барбър, временно управляващ посолството на Великобритания, която представи някои добри практики на страната си в прехода към нисковъглеродна икономика. „Дори по време на кризата през 2008 г. секторът на възобновяемите източници в Обединеното кралство отбеляза ръст от 2%. За нас това е важно, защото от една страна създадохме над 100 хил. нови работни места с активните инвестиции в тази посока, а от друга страна ни доближава до генералната ни цел до 2027 г. да намалим с 50% вредните въглеродни емисии. Това ще доведе и до сериозно намаляване на зависимостта на страната от петролните източници”, каза г-жа Барбър, която беше един от лекторите в първия панел на форума, посветен на възможностите за развиване на практики за зелена енергия.

„Похвална е инициативата на сп. „Мениджър” за Зеления кръг – това може би е единственият кръг в България, за който не може да се каже нищо лошо,” заяви Цветелина Бориславова, която създаде първата зелена банка в България и оглавява Clever Synergies Investment Fund. „Похвална е, защото последните две години се забелязва революционна промяна в нагласите на обществото и бизнес средите в посока на позитивно мислене и работа за зеленото бъдеще на страната ни, а има нужда от обединяващо звено, което да посредничи за среща между добрите идеи както от страна на бизнеса, така и от страна на обществото. Липсва все още активен контакт между бизнеса и банките, но това е просто въпрос на време. Скоро все повече банки ще предлагат продукти с финансирането на зелени проекти”, убедена е тя. Една от бъдещите най-важни инвестиции трябва да бъде тази в екологично образование и подготовка на все повече специалисти в тази област още в редните училища, препоръча тя.

„Зелената тема не е политизирана в България и това й осигурява големи шансове за успех”, заяви Ясен Гуев, директор корпоративна политика на GLOBUL в началото на форума. „Прости и малки неща вече променят градската среда като велоалеите в кв. „Младост”, първия светофар за колоездачи на бул. „Ломско шосе” и др. Бизнесът ще продължава да бъде основен двигател на тези промени в България. Например GLOBUL само за миналата година успя да намали въглеродните си емисии със 7%”, допълни той.

Не трябва да чакаме само правителства, политици и организации да решават въпроси, свързани с нашето зелено бъдеще, е другият извод, около който се обединиха участниците в първия панел. Всеки трябва да се стреми да започне да мисли и действа екологично.

„Отправям апел към всички издания в България колкото може повече от тях да минат на рециклирана хартия”, призова редакционният директор на сп. „Мениджър” Максим Майер. „Само за 5 месеца, откакто списанието излиза на рециклирана хартия, „Мениджър” спаси 450 дървета. Ще продължаваме да го правим, за да станат 2-3 хиляди и т.н.”, каза още той.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..