https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Форум "Зелена икономика и образование" се проведе в София ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Вторник, 26 Ноември 2013 13:29, CSR News

 

На 19 ноември в хотел „Радисън” уеб издателството „Академика БГ” проведе своя първи форум „Зелена икономика и образование”. Целта на събитието беше популяризиране на зелени бизнес  практики, обмяна на опит между обрaзователни институции, НПО и младежки организации.

Ето какво споделиха поканените на форума гости:

 

В първия панел Галина Симеонова, изпълнителен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ, разказа повече за екологичките проекти, които е реализирало предприятието й, следвайки национални и общински стратегии и програми.  ПУДООС действа като инвестиционен фонд, където годишно се натрупват приходи между 60-80 млн лв., които се предоставят под формата на грантове и безлихвени кредити на общини, областни администрации и НПО.


Успешни практики и проекти:


Пример за пълноценно сътрудничество е преиздаденото за трети път с помощта на ИБЕИ на БАН (Институт по биоразнообразие и екосистемни услуги) тритомно печатно издание на „Червената книга на Република България”, по-дебело с 1/3 от последното издание преди 17г. Вече е достъпно онлайн на e-ecodb.bas.bg/rdb/, а съвсем скоро ще излезе и на хартия. Изпълняват се и други проекти като проследяване миграцията на червеногушата гъска,  за оценка състоянието на популацията от кафяви мечки и др.Ясен Гуев от Дирекция „Корпоративна политика” в GLOBUL акцентира върху идеята, компаниите да правят „нещо повече” и да смекчават негативните ефекти от дейността си, не само да спазват законовите минимуми. Корпоративната отговорност е и един от основните критерии за устойчивост на компаниите. Tова отговорно поведение ще се отплати на компанията чрез по-голямо доверие от страна на клиентите, по-голяма ангажираност на служителите, ще се подобри и цялостното качество на продукта/услугата.


Успешни практики и проекти:


Следвайки дългосрочната си екологична стратегия „GLOBUL Green” компанията вече използва 2-3 пъти по-малко енергия, 20 от базовите й станции се захранват от фотоволтаици, притежава собствена фотоволтаична централа, а съвсем скоро служителите й ще обитават открито офис пространство по скандинавски модел.


Заключителните думи бяха на Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). На въпроса „Как си представяте живота след 20 години?” нейният отговор беше „Ако може да е като сега”. Според нея младите трябва да поискат от отговорните лица сегашните ресурси да бъдат достъпни и в тяхното бъдеще.
Форумът включва и представянето на устойчиви образователни практики. Милен Атанасов от БНТ, автор на проекта „Зелена светлина“, разказа на какво набляга неговото предаване, а именно – работещи решения и примери, вдъхновяващи и образоващи, променящи манталитета.


Успешни практики и проекти:


В предаването започват да се появяват все повече добри примери и от България като първата фотоелектрическа централа върху блок в София, демонстрационен кът за градско пчеларство и др.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..