https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
България отбеляза Световния ден на околната среда 2013 ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 03 Юни 2013 12:25, CSR News


Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. В България организатор на инициативата е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е ден за действие, в който се случват стотици хиляди инициативи, буквално във всяка страна по света, за подобряването на околната среда сега и за в бъдеще. Темата тази година се фокусира върху разпиляването и загубата на храна. „Мисли. Яж. Пести.

Намали своя хранителен отпечатък“ е новата кампания, която ПОСООН и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съвместно с все по-разрастващ се списък от партньори от публичния и частния сектор стартираха по-рано тази година. Тя привлича вниманието върху проблема и абсурда за това, че огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата.

 


Всъщност поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.


Всеки от нас може да направи нещо по въпроса и чрез кампанията „Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък“ над 46 училища и 26 компании от различни сектори на икономиката ще се присъединят към общите ни усилия да запознаем повече хора с проблема, така и да предприемем практически действия било то в своя дом, в своята ферма, супермаркет, ресторант или хотел, където се приготвя и консумира храна. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще информира за проблема над 45 хиляди служители от 63 компании.


България е на трето място по бедност в Европа и едновременно с това заедно с останалите 27 страни членки на ЕС страната ни е част от статистиката, според, която 50% от произведената, годна за консумация и здравословна храна в ЕС, или близо 80 милиона тона, се разхищава всяка година – в домакинства, супермаркети, ресторанти и по веригата за доставки. Количество, достатъчно да изхрани цяла Испания.


„Живеем в свят на излишество, където производството на храна надхвърля търсенето, и все пак 870 милиона души не се дохранват и спирането на растежа при децата се е превърнало в недоловима пандемия. За да създадем бъдещето, което искаме, трябва да поправим това неравенство.” – казва в обръщението си Бан Ки-мун, Генералния секретар на ООН по повод Световния ден на околната среда, 5 юни 2013 г., който тази година е под надслов: "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък"


Тази година глобалният домакин на Световния ден на околната среда 2013 е Монголия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, и такава, която стреми към преход към зелена икономика и зелена цивилизация. Тя не е от страните, играещи ключова роля за хабенето и загуба на храна, но в традиционния номадски живот на голяма част от населението й има древни отговори на съвременната заплаха за загуба на храна


Монголският пълководец Чингиз Хан и неговите войски използвали традиционна храна, наречена борц, при походите си из Азия без да зависят от сложни вериги на доставка. Борцът е концентрирано говеждо месо, което се равнява на протеините, които се съдържат в цяла крава, но кондензирани и стрити до големината на един човешки юмрук. Този забележителен метод за запазване на храната, без тя да се охлажда, означавал, че може да си приготви едно ядене, равняващо се на няколко пържоли, когато протеинът се остърже и се добави в гореща вода като супа.


Преди Световния ден на околната среда 2013 ПОСООН събира и други такива примери за традиционни местни знания за познати ни техники, като мариноването или осоляването на риба до опушването на месо, сушенето на плодове и други техники, използвани от инуитите за запазването на морски птици, които по-късно се сервират на празници и сватби.


Присъединете се към нас на 5 юни! Мислете. Яжте. Пестете.

Намалете своя хранителен отпечатък!

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..