https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
WWF стартира нов уеб сайт на Международния ден на река Дунав ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 29 Юни 2011 11:29, WWF

 

Виена – Нов уебсайт – „Дунав +” (http://www.danube.panda.org)  - стартира днес, като по този начин символично отбелязва международния ден, посветен на втората по големина европейска река. Сайтът, който е изграден като интерактивна мултимедийна платформа, цели да информира за важността на реката и възможностите, които дава тя. „Дунав +” е създаден по инициатива на международната природозащитна организация WWF и „Кока-Кола” с подкрепата на Международната комисия за опазване на Дунав.


Искаме хората да бъдат запознати с природната стойност на Дунав, със заплахите, на които е изложена реката, както и защо е важно да я опазваме, с което ние се занимаваме”, каза Андреас Бекман, директор на WWF Дунавско – Карпатска програма.

“Сайтът дава възможност на посетителите му да „изследват” виртуално реката чрез сателитна карта, която предоставя информация за природни ценности, казуси, свързани с околната среда и мерки, предприети за опазването на Дунав. Чрез „Дунав +” потребителите – индивидуални или организации - ще могат да обменят помежду си информация за реката. Надяваме се това да постави началото на най-голямото дунавско общество”, допълни още Андреас Бекман. 

“Опазването на водите е ключ към изграждането на устойчив бизнес и общество. Дунав е фокус за нас в Европа, защото той е своеобразна „пъпна връв” за 80 млн. души и рай за биоразнообразието”, обясни Улрике Сапиро, директор „Устойчивост на околната среда” на „Кока-Кола Европа”.  

Работата на WWF и „Кока-Кола” се подкрепя от Международната комисия за опазване на Дунав - организация, която работи за опазването на дунавските води за бъдещите поколения. 

Дунав преминава през 10 страни и четири европейски столици, а басейнът му обхваща големи територии на общо 14 държави. Приблизително 83 млн. души обитават басейна на реката, а питейната вода на повече от 20 млн. зависи от нея.

Преминавайки разстояние от 2 857 км., като започва от Шварцвалд и продължава през Дунавската делта и Черно море, Дунав е призната от европейската комисия за най-важното неморско водно тяло в Европа” и “бъдеща централна ос на Европейския съюз”. 

Дунавският басейн е дом на разнообразна система от природни обитания. Сред тях са Шварцвалд, Алпите, Карпатите, унгарската пуста, българските острови и гигантските тръстикови легла и блата в дунавската делта. Тези хабитати са дом на богато биоразнообразие и уникални видове. В Дунавида ския басейн живеят повече от 100 различни вриба, вкл. пет вида дунавска есетра, както и редки видове птици като белия пеликан, белоопашатия орел и черния щъркел.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..