https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Интернационална мрежа за биопроизводство стартира в Международен панаир Пловдив ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 07 Март 2013 12:19, CSR News

 

Започва изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите. Началото бе поставено на международната конференция „Биологично произвдство – предприемачество и мениджмънт“, част от съпътстващата програма на изложението „Агра 2013“,  в Международен панаир Пловдив. 

Целта на тази мрежа е да бъде стимулиран бизнесът да инвестира в сектора и да се обменят добри практики за маркетинг на биопродукти, обясни доц. Мариана Иванова, заместник-ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), което е съорганизатор на конференцията заедно с Международен панаир Пловдив.  


„Швейцария е известна с часовниците, Германия – с „Мерцедес“, а за България запазена марка трябва да станат чистите храни. Това е нашата ниша на световния пазар, защото човекът не може да оцелее без тях“, бе категоричен ректорът на ВУАРР доц. д-р инж. Димитър Димитров. Трябва да  подкрепяме всички, които работят за създаването на екологични продукти, защото този бранш ще бъде все по-силен и важен фактор в икономическото развитие на страната, добави той. 

Броят на биологичните оператори нараства с 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив, който е партньор в организирането на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“ в рамките на Международната селскостопанска изложба. Според  Попов новата тенденция в сектора е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара. 

В Пловдив вече се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името „Агрофудтех“, съобщи председателят на Общинския съвет в града арх. Илко Николов при откриването на конференцията. „Той ще представлява високотехнологичен парк, в който ще има компании, производители на биопродукти, лаборатории, консултантски център, логистичен център, информационен център за стандарти, звено за координация на научни разработки за нови сортове, породи и методи, метеорологичен център и станция за борба срещу градушки. В клъстера ще се включат няколко общини  и различни сдружения“, поясни арх. Николов. 

За активното развитие на най-модерния отрасъл на селското стопанство помага и изложението „БиоАгра“, което събира производители, научни институти и неправителствени организации, а тази  връзка е изключително важна за напредъка на бранша, коментира  доц. Владислав Попов. 

Посетителите на „Агра 2013“, която продължава до 9 март, могат да видят биомед, биовино, биозърно, биохляб и други екологично чисти продукти, създадени в България. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави демонстрират модерни технологии, техника и оборудване за селското стопанство. 

На това се дължи и големият интерес към изложението. С 15% повече са били посетителите през първите два дни (5 и 6 март), показват данни от информационната система на панаира. Очаква се броят на гостите да бъде близо 30 000.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..