https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Зелено училище ще учи пловдивските деца на здравословен живот ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Сряда, 03 Юли 2013 09:17, CSR News


Общинска фондация „Пловдив 2019” подкрепи организирането на лятно „Зелено училище на Бунарджика” в Пловдив, което ще се проведе от юли до септември. Проектът се реализира от Сдружение „Устойчиво Общество” по дългосрочната им програма за такива училища в цялата страна и има за цел да развие възпитание за здравословен и природосъобразен начин на живот у децата на възраст над 3 години с личната ангажираност на самите родители.

Със забавни работилници и игри организаторите ще заинтригуват интереса на децата към устойчивото потребление на вещите, пестеливостта, здравословното хранене, градинарството и ще отключат у тях умения за самоорганизиране и самосправяне. Родителите също са поканени, за да бъдат насърчени да развиват у дома тези познания у децата си. Визията на Сдружение „Устойчиво Общество” е да споделя информация, опит и познания не само с тези, които вече са приели принципите на холистичното родителство, но и с тези, които са любопитни и дори скептични за това.  „Обществото ни се пробужда и не може повече да чака за зелените промени, затова с нашето Зелено училище се стремим да подпомогнем този тласък като го задвижим във всеобщо съзнание”, пояснява г-жа Гергана Кабаиванова, председател на сдружението.


От друга страна, проектът цели да мотивира директорите на детските градини, занималните и началните училища да включват такива занимания в програмите си.


Лятната програма на „Зелено училище на Бунарджика” ще се проведе в поредица от три събития в неделен ден, като всяко от тях е фокусирано върху конкретна тематика и има специален акцент, чрез който децата да разберат още по-лесно посланието.


Първото събитие е планирано за 7 юли и е посветено на градинарството и солидарността. То ще развие познанията на децата за отглеждане на ядливи растения у дома и ще ги насърчи да се подкрепят и разбират взаимно като включва: засаждане на био подправки в саксийки за домашната тераса, приготвяне на глинени „бомби” със семенца, които да бъдат посадени от „зелените партизани” на необлагородените градски места, работилници за играчки от естествени материали и старите детски игри като „Кральо-Портальо”, „Пускам, пускам кърпа" и др. Акцент в събитието ще бъде инициативата „Съкровища в парка”, която ще провокира децата да напишат еко послание към самите себе си, да го заровят в парка в стъклена бутилка и през 2019 година да го изровят, за да проверят дали са изпълнили обещанието, което са си дали. Всяко дете ще получи карта на своето „съкровище”, за да го открие след години.


Второто събитие ще бъде на 18 август и ще засегне екологичният принцип Reduce-Reuse-Recycle. Децата ще бъдат провокирани сами да достигнат до ползите от пестеливостта и повторната употреба чрез работилници за творческо претворяване на старите и ненужни вещи, работилници за бижута и аксесоари от солено тесто, за играчки от естествени материали, ще се организират игри за насърчаване на пестеливостта и устойчивото отношение към природата. Инициативата, акцент на второто събитие, ще бъде безплатен пазар на детски играчки и дрехи, без размяна и без пари. Децата ще могат да донесат от вкъщи ненужни вещи и да ги оставят на определеното за целта място в парка, за да ги вземе друго дете, което би им се зарадвало.


И третото събитие ще се състои на 8 септември, за да насърчи децата към здравословно хранене и екодомакинство. Предвидени са много кулинарни занимания с пресни био плодове и зеленчуци, с био шоколад и ядки, работилница за изцеждане на сокове, работилница за майсторене на кутии за училищен обяд и др. Състезание за ядене на плодове и зеленчуци навън в парка ще бъде акцент на събитието. Целта е да се покаже, че всякакъв плод или зеленчук може да бъде обелен и изяден навън без да се създава неудобство за родителите и децата.

Очакванията на организаторите от Сдружение „Устойчиво Общество” са да променят нагласите на децата към комерсиалните храни, играчки и начин на живот и да ги мотивират да споделят преживяванията и опита си от Зеленото училище с другите деца от тяхната среда. Също така се надяват да убедят родителите да продължат екологичното възпитание на децата си у дома, дори и да променят личните си навици, за да бъдат по-добър пример в бъдеще.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..