https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
За четвърта година младежи представят предприемаческите си идеи пред инвеститори ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 05 Декември 2013 13:40, CSR News


На 4 и 5 декември 2003 г. в парк-хотел „Москва” се проведе Младежка предприемаческа борса 2013 г. под патронажа на посланика на Република Сърбия Н.Пр. Владимир Чургус и с участието на 20 млади предприемачи от Сърбия. Събитието се организира от фондация „Каузи” и цели да запознае инвеститори с предприемаческите идеи на младежи и младежи с увреждания.


Борсата се организира в отговор на изследване на фондация „Каузи”, Национално сдружение на малкия и среден бизнес и Тимошки младежки център (Зайчар, Сърбия), което показа, че 70% от младите хора, анкетирани в България и Сърбия, искат да стартират собствен бизнес, но 40% от тях изтъкват липсата на първоначален капитал като основна пречка. В продължение на 3 месеца експерти на фондация „Каузи” консултират младежи с предприемачески идеи в изготвянето на бизнес планове. В резултат на това 12 младежи със и без увреждания представят предприемаческите си идеи по време на борсата и по този начин търсят финансиране или бизнес партньор в съседна страна. Допълнително за най-добрите е осигурен награден фонд.


Основни акценти в програмата на 4 декември са възможностите за развитие на българо-сръбските бизнес отношения и финансирането на начинаещи предприемачи и младежки инициативи през следващия програмен период. Представени са акцентите за 2014-2020 г. на Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации”, „Развитие на човешките ресурси” и „Младеж”, както и програмата за самостоятелна стопанска дейност на Агенцията за хората с увреждания. Освен това фондове за рисково финансиране и банки запознават младите предприемачи с възможностите за микрокредитиране.


Представена беше схема, по която всички юридически и физически лица, регистрирани по българското законодателство като държавни и общински организации, частни фирми, НПО и др. могат да кандиатстват в Асоциацията на хора с увреждания (АХУ) за:
1.    Осигуряване на достъп до разкривани работни места за хора с трайни увреждания – /до 10000 лв./;
2.    Приспособяване на работни места на хора с трайни увреждания– /до 4000 лв. на работно място/;
3.    Оборудване на работни места на – /до 6000 лв.- за вече работещо в организацията лице с трайно увреждане и до 10000 лв. – за новоназначено безработно такова лице/.


Допълнително работодателите, получили финансиране по тази програма могат да се възстановяват средства от републиканския бюджет в размер на 30 % от внесените от тях осигурителни вноски за наетите лица с трайни увреждания, в случай, че не ползват друго финансиране за трудовото им възнаграждения.


Отделно с инвестиционен проект по тази програма в АХУ могат да кандидатстват физически лица с трайни увреждания или предприятия (фирми), чиито еднолични собственици са подобни лица.


На борсата стана ясно, че три проекта имат шанс да бъдат подкрепени под формата на дялова инвестиция, с общ фонд от 200 000 евро от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД. Това е нвестиционната компания на лидера в добива и обогатяването на медни руди в България „Асарел-Медет” АД, която обяви конкурс за набиране на иновативни бизнес проекти.


5 декември е отделен за обучение и учебна визита като ще бъдат представени особеностите за стартиране на бизнес в Сърбия, връзката между комуникациите и предприемачеството и възможностите, които дава социалното предприемачество. Младежите, преминали серии от консултации за създаване на бизнес план, ще представят идеите си пред жури от успели предприемачи. За най-добрите идеи е осигурен награден фонд.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..