Победителят в конкурса European Social Innovation Competition за 2017 г. гостува в България ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Сряда, 21 Ноември 2018 19:10, CSR BG

Желко Кхермайер е социален предприемач и иноватор от Словения. За да помогне на хората с нарушено зрение да имат достъп до дигитално съдържание и така да подобри значително живота им, той изобретява устройството Feelif, което създава физическо усещане за форми чрез вибрации при досег с дисплея.Feelif е победител в конкурса European Social Innovation Competition за 2017 г. и е определен от UNESCO като една от 150-те най-добри световни иновации.

 

 

Неговият създател пристига в България, за да вземе участие в Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“, организирана от Reach for Change – междунардона фондация, имаща за цел чрез мултисекторни партньорства да открива, развива и разраства социални иновации, които подобряват живота на децата и младежите.

 

Желко Кхермайер е специален гост на събитието и ще изнесе самостоятелна лекция на 27 октомври от 12:45 в зала „Триадица“ на Гранд Хотел София. Тя е с вход свободен и е отворена за посещение без предварителна регистрация, до изчерпване на местата в залата.

 

Историята на Feelif започва преди 5 години. Тогава Желко Кхермайер попада на предаване за хората с нарушено зрение и техния начин на живот, което го трогва и силно го разстройва, защото показва в каква изолация живеят и колко са недостъпни съвременните технологии за тях. По това време той ръководи успешната дигитална агенция 4WEB и решава, че с неговия екип трябва и могат да измислят как да помогнат на незрящите хора. Представя си, че има как таблетите и смартфоните да се превърнат в устройства, които хората със затруднено зрение да могат да използват в ежедневието си.

 

А как се развива тази дръзка идея оттук насетне и с какви предизвикателства се сблъскват Желко Кхермайер и колегите му по пътя на осъществяването й, подробно ще разкаже самият иноватор по време на гостуването си.

 

 

Следобеда на същия ден от 14:30 до 17:30 ще се проведе и специализираната “Работилница за управление на социален ефект”, водена от Ида Йохансон, експерт по темата в Reach for Change. Работилницата е с вход свободен, но със задължително предварително кандидатстване до 21 ноември и селекция.

Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“ ще завърши с обобщаващ панел, отворен за външни посетители и медии от 17:30 до 18:30 часа. В него организаторите ще резюмират основните тематични ядра на събитието и ще набележат следващи стъпки, които да продължат започнатия градивен диалог между представители на бизнеса, институциите и социалните иновации от България и Европа за това как да се използва силата на социалното предприемачество и иновациите за създаването на по-добър свят за децата и младежите.

Конференцията се организира по проект №BG05M9OP001-4.001-0139 „Трансфер на иновативни практики за повишаване на социалното въздействие от дейността на социалните предприемачи”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..