Енергийната ефективност е приоритет за ЕС до 2020 г. ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Петък, 12 Ноември 2010 13:56, Дневник

 

Енергийната ефективност залегна в основата на новата енергийната стратегия на ЕС до 2020 г., която бе представена от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция в Брюксел, състояла се на 10 ноември.

Амбициозната 10-годишна стратегия предвижда в европейската енергетика да бъдат инвестирани трилион евро за подобряване на ефективността и намаляване на замърсяването. Целта на стратегията е до 2020 г. въглеродните емисии да бъдат съкратени с 20%, използването на вятърна и слънчева енергия да нарасне с 20% и ефективността да се увеличи също с 20%.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер ЙотингерЙотингер призова правителствата да европеизират своя подход и да отстъпят контрола над ревниво пазените национални енергийни политики в общ интерес на 500-те милиона жители на ЕС. Вероятно изявлението му е предизвикано от опитите на Берлин да лобира пред германския еврокомисар да се облекчат изискванията за горивата за ванове с цел да защити интересите на националните шампиони "Даймлер" и "Фолскваген", коментира "Ройтерс".

С цел подобряване на ефективността се предвижда собствениците на жилища и местните структури да бъдат подпомагани да финансират реновирането на сградите. В стратегията са предложени нови мерки за ценово съпоставяне, по-лесна смяна на доставчиците и ясно и прозрачно фактуриране, уточни пресслужбата на Еврокомисията. В документа се изчислява, че чрез подобренията в ефективността семействата биха могли да спестяват около 1000 евро на година.

Един от приоритетите в стратегията е до 2015 г. електрическите и газовите мрежи на всички 27 страни членки да бъдат свързани, за да не бъде изолирана нито една държава. За целта Еврокомисията обеща да инвестира милиарди евро в инфраструктурата, да работи за съкращаване на бюрокрацията и за улесняване на процедурите за издаване на разрешения за строителни работи.

Особено внимание до 2020 г. комисията ще обърне на енергийните технологии и иновациите. Ще бъдат представени мащабни проекти, които според ЕК са ключови за европейската конкурентоспособност. Сред тях са развитието на нови технологии за т.нар. смарт мрежи (интелигентни мрежи), научноизследователска дейност за биогорива второ поколение и проектът "Интелигентни градове" за пестене на енергия в градските райони.

Социалистите и демократите в Европарламента приветстваха новата стратегия на Еврокомисията, но като недостатък изтъкнаха липсата на обвързващи цели за икономии пред държавите.

Източник: Dnevnik.bg

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..