Връчиха наградите "Проект на годината 2010" ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Сряда, 30 Март 2011 17:38, CSR News

 

Традиционните награди „Проект на годината 2010" за неправителствени организации, работещи в социалната сфера бяха официално връчени на публична церемония на 28 март в Камерна зала „България".


За шеста поредна година представители на граждански организации от цялата страна, министерства, агенции, общини, бизнес компании и много гости се събраха, за да засвидетелстват публично признание към социално солидарните и отговорни за общността си хора. Тази година най-добрите проекти бяха определени от жури в състав Огнян Донев, Председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/; Севда Шишманова, Програмен директор на Българска Национална Телевизия; Даниела Петкова, Главен изпълнителен директор на Пенсионно осигурителна компания „Доверие"; Н.Пр. Карел ван Кестерен, Посланик на Кралство Нидерландия в България; Анна Захариева, Изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл. 

Церемонията беше открита от Мария Петкова, Директор на Фондация Лале. По традиция членовете на журито - представители на водещи бизнес компании, медии и дипломати, обявиха и връчиха наградите на организациите, изпълняващи отличените проекти.

Севда Шишманова и Огнян Донев представиха първия награден проект - „Майчина съпротива срещу наркотиците" на Сдружение „Майки срещу дрогата" от Пловдив. Целта на проекта е създаване на родителски групи - клонове на сдружението в страната и основаване на национално обединение на родителите срещу наркотиците. С дейността си сдружението повдигна завесата над мълчанието по един тежък проблем, пред който са изправени хиляди семейства. В много градове хората са се обединили и са започнали да си помагат. В резултат значително е нараснал броят на употребяващите наркотици, които са пристъпили към лечение. Веселина Божилова от Сдружение „Майки срещу дрогата" пожела на всички съмишленици „Да съхраним духа си, защото той помага на хората да оцелеят".


Проект „Институт за детско психично здраве и развитие", изпълняван от Сдружение „Институт за детско психично здраве и развитие" и Фондация „Клинична психология в действие" беше представен от Посланик Кестерен. Калина Жулева, Член на УС на Фондация Лале и Посланик Кестерен връчиха наградата и сертификат на д-р Ваня Матанова, представител на наградените организации. „Институтът за детско психично здраве и развитие" е открит през юни 2010 г. с основна цел да осигурява постоянна и професионална помощ за децата с аутизъм, дислексия и други специфични психични състояния за тяхната успешна интеграция и реализация в обществото. Други цели на Института са максимална информираност и подготовка за работа с деца с подобни проблеми чрез редовни обучения на родители, учители и специалисти. Проектът е дългосрочен, като всяка година се развива и подобрява.

Анна Захариева обяви третия награден проект „Заеми за подобряване на жилищната среда на семейства с ниски доходи – партньорства в действие" на Фондация „Подслон за човечеството" в сътрудничество със Сдружение „Самаряни" - Стара Загора, Сдружение „Амала Приятели" – Дупница, Фондация „Бъдеще" – Ракитово, Клуб на НСО – Търговище и Плевенски Обществен фонд „Читалища". Заедно с Владимир Кисьов, председател на УС на Фондация Лале, г-жа Захариева връчи наградата и сертификат Проект на годината на група развълнувани представители на Хабитат и партньорските организации от страната, които работят пряко с хиляди семейства в българските села обитаващи жилища, които се рушат или се нуждаят от спешни ремонти. Неприемливите жилищни условия са една от причините деца да бъдат настанявани в институции. Здравето, а понякога и животът на децата и възрастните, може да бъде поставено в риск заради нехигиенична или опасна домашна обстановка. Партньорствата на Хабитат България са начин за осигуряване на адекватни жилищни условия на семейства с ниски доходи и семейства в риск от маргинализирани общности, които не могат да вземат заем от банка. Предоставят се средства за малки спешни ремонти и така в един много ранен етап може да се избегне опасността от изоставяне на деца в институции.

Наградата „Проект на годината 2010" представлява пластика, специално изработена от проф. Георги Чапкънов, придружена от сертификат и поощрителен грант от Фондация Лале.

Наградените проекти бяха избрани измежду 32 проекта от цялата страна, отличени с признанието на хората, които ги номинираха. Впечатляващо е разнообразието на представените проекти, насочени към подобряване качеството на живота и възможностите на определени групи от хора.

Деветнадесет от представените проекти се изпълняват в малки, а други десет проекта - в големи градове в страната. В София се реализират шест проекта, а осем проекта се изпълняват от местни организации в села. Един от проектите се реализира в пет града в България, друг – в четири, а трети проект се изпълнява в шест града. Проектите са номинирани от други граждански организации и партньори; от членове на екипа, изпълняващ проекта; от журналисти и медии; от представители на общини, библиотеки и училища; от доброволци и участници в дейностите.

В конкурса бяха поканени да участват граждански организации, които през 2010 г. са изпълнявали проект, насочен към подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на определени социални групи от хора или на общността в дадено населено място, независимо от размера и източника на финансирането, мястото на реализация или типа на социалните дейности. 

Представените проекти бяха оценени по:

 

  • резултатите;
  • устойчивост на дейностите във времето;
  • финансова ефективност;
  • участие на целевите групи и местната общност;
  • новаторство;
  • приложимост на идеята в други населени места.

 


Източник: ngobg.info

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..