https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Бъди еко, или защо трябва да спасим планетата ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Общ характер
Сряда, 20 Юли 2011 11:30, CSR News


Непрекъснато чуваме призиви от рода "Да спасим планетата!" или съвети за това как да живеем по-екологично. Ето и някои любопитни факти по темата.

Да започнем с нещо наистина лесно. Ако сложим растение на бюрото си, то ще действа като естествен филтър - ще абсорбира компютърните излъчвания и преносимите по въздуха замърсители, като ще обогатява въздуха с кислород.


Преди да влезете в банята, имайте предвид, че за да си вземем вана, използваме средно 265 л. вода, а за душ - 114 л. Като излизате, спрете добре кранчетата - 20 000 л. вода изтичат за една година заради капещо кранче на чешмата.

Годишно, всеки гражданин на Европейския съюз изхвърля 524 кг. битови отпадъци, а 50 000 биологични вида изчезват в резултат на замърсяването. По данни на Евростат за 2010 година, 100% от българския боклук отива на сметището, а не в завода за рециклиране. Половината от съдържанието на кошчето ви за боклук би могло да се преработи и отново да влезе в употреба.

500 години не стигат на алуминиевата кутийка да се разложи в природата, но ако се рециклира, ще се спести достатъчно енергия, за да си осигурим 3 часа работа на телевизора. Известно е, че на сметищата в САЩ има повече алуминий, отколкото в рудниците.

Ако пък рециклираме стъклена бутилка, ще спестим енергия, която може да захрани 100-ватова електрическа крушка за 4 часа. За разграждането на стъклото са необходими повече от 4 000 години, но хубавата новина е, че може да се преработва изцяло отново и отново.

Всеки тон рециклирана хартия спасява 17 дървета. Ако вестниците, които се чeтат само в САЩ, се преработват, за една година ще се спести изсичането на 250 000 000 дървета.

Задръстването причинява осем пъти по-голямо замърсяване от нормалния трафик, а дърветата успяват донякъде да го компенсират.

И накрая нещо обнадеждаващо - според Американското дружество за слънчева енергия, количеството слънчева светлина, която достига до повърхността на Земята за 1 мин. е достатъчна да задоволи световната нужда от енергия за цяла година.


автор: Анета Стефанова

Източник: avtora.com

 

Powered by Web Agency