https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Фондация „За Нашите Деца” проведе информационна кампания за приемна грижа ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 11 Август 2011 13:34, Фондация "За нашите деца"

 

През месец юли в Mall Пловдив екипът на фондация „За Нашите Деца” проведе информационна кампания за приемна грижа. В рамките на инициативата бе организирана консултантска стая, където социални работници отговаряха на въпроси на хората, свързани с приемната грижа. Над 500 души проявиха интерес към темата.


Най-често задаваните въпроси от гражданите са били свързани с продължителността на приемната грижа, осъществяването на контакти с родното семейство, възможността за избор на дете, за което да се грижат и заплащането на приемните родители.

От фондация „За Нашите Деца” разясниха, че приемните родители могат да бъдат доброволни или професионални. Възнаграждение за труда си по трудов договор получават само професионалните приемни семейства. Заплащането, осигурено от държавата е между 312 и 360 лева на месец, а до 295 лв. стига месечната издръжката за детето. Към тези пари се добавя и допълнителна финансова помощ, предоставяна от фондацията в размер на 200 лева. Тоест средствата, които един приемен родител, подкрепян от „За Нашите Деца”, получава месечно са около 760 лева нетно.

Приемната грижа може да бъде няколко типа в зависимост от нуждите на децата. Съществува краткосрочно настаняване, при което детето остава в приемното семейство до момента, в който родното семейство е готово да поеме грижата за него или детето бъде осиновено. При дългосрочното настаняване – обикновено детето остава при приемните родители до навършване на пълнолетие. Има и спешно настаняване, при което детето се извежда веднага от родното семейство и отива под приемна грижа. Най-често от такъв тип грижа се нуждаят деца, жертви на домашно насилие, сексуално посегателство и свидетели на тежки инциденти с родители.

„Забелязваме, че хората вече не ни питат общи въпроси относно приемната грижа, както беше преди години. Вече е ясно какво е приемна грижа, сега те имат конкретни въпроси как да станат приемни родители. Въпреки това все още този тип грижа не се случва с толкова бързи темпове, с колкото на нас ни се иска. На територията на град Пловдив има 13 приемни семейства и 4 социални дома, като само в дома за бебета се отглеждат близо 100 деца. Вярвам, че с нашата кампания сме спомогнали за повишаването на информираността на хората и най-вече сме успели да ги подтикнем към конкретни действие. Да си приемен родител не е лесно, но е много удовлетворяващо, а освен това е и една високо хуманна професия” – каза Милена Милушева, която управлява детския център на „За Нашите Деца” в град Пловдив.

Фондация „За Нашите Деца” продължава с безплатните информационни срещи в Пловдив и София. Хората, които се интересува от приемната грижа са добре дошли в детските центрове на фондацията всяка сряда от 17 до 18:00 ч. в Пловдив на бул. „Марица” 21 и в София от 18.00 до 19.00 часа на ул. Любен Каравелов 14 (срещу Червената къща). На телефон 0700 188 22 (на цената на един градски разговор) денонощно социалните работници на фондацията отговарят на въпроси, свързани с приемното родителство.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..