https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Вкусната био-градинка ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Юли 2011 14:42, Фондация "ЗАЕДНО"


„Всеки може да каже колко семки има в една ябълка, но кой може да знае колко ябълки се крият в една единствена семчица...”

С този проект Фондация
"ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие" започва сбъдването на една любима мечта - тук, в сърцето на големия столичен град, да изгради едно зелено, красиво, полезно и любимо място, където заедно с децата, да ги научи на най-скъпоценните уроци - тези на Природата.


Фондацията започва изграждането на вкусни био-градинки в София. Това е един проект, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност" и Фондация "Чалз Стюът Мот" по програма "Място за живот 2011".

"Вкусната био-оградинка" (Еdible Garden in Kindergarden) е изключително популярна по света практика за екологично образование чрез преживяване, а нейното изграждане е прекрасен повод-вдъхновение за появата на солидарни (взаимно подкрепящи се) общности. По един естествен, забавен и лесен начин "Вкусната био-оградинка" се превръща в любим на децата, удобен за възпитателите и предпочитан от родителите инструмент за устойчиво формиране на практични навици и умения. А в дните, когато се провеждат солидарни акции за изграждане и обгрижване, "Вкусната био-оградинка" ще се превръща в едно прекрасно място за креативно общуване между децата и членовете на семействата и общността - те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата.

"Вкусната био-градинка" е образователна билково-зеленчукова градина, която ще бъде създадена с децата, възпитателите и родителите в двора на столичната ЦДГ N93 „Славейче“. Там «зелената» теория ще се превръща в житейска опитност.

Дейности, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта:

 • Солидарни акции за изграждане на градинката – адаптиране, оживяване и превръщане на най-изоставената част от задния двор на детската градина в привлекателно място за градинарстване, учене и игра, както и сглобяване на дървени цветно-билкови градинки и класическа зеленчукова градина с компост и инсталация за събиране на дъждовна вода.
 • Уроци от природата за всички – или класна стая на открито, в която заедно с децата и родителите ще изучават изкуството да си отгледаш градина и да се храниш здравословно. В процеса на работа, учене и игра, ще бъдат разработени обучителни модули за алтернативно, забавно, креативно еко-образование, както за децата, така и за възрастните – възпитатели, трейнери, родители.
 • Видео клип "Град на мечтите – как си направихме вкусна био-градинка в София" - кратко филмче, проследяващо основните стъпки в изграждането на Био-градинката
 • Уебсайт за споделяне, обмен на ресурси и добри практики за Вкусни градинки
 • Он-лайн пътеводител "Как да си направим Вкусна био-градинка" - вдъхновяващ онлайн наръчник с инструкции, игри от модулите, интервюта на участниците, снимки и практични съвети за всички, които биха искали да направят подобни градинки.


Какво ще бъде постигнато – до края на октомври 2011:

 • Вкусна био-реколта от първата в София учебна билково-зеленчукова градина, в която се прилагат принципите на биологично чистото земеделие
 • Наръчник с разработени учебни модули за “вкусни уроци” сред Природата, вдъхновение и ресурси за създаването на други образователни и забавни Вкусни био-градинки в двора на образователните заведения и между блоковите пространства в кварталите на големия град.
 • Солидарна общност от приятели и съмишленици на градинката, които ще продължат да я поддържат и развиват и ще вдъхновяват и нови градинки
 • Позитивна нагласа и осъзнато отношение към грижата за околната среда и здравословното хранене у децата, родителите и възпитателите

Защо "Вкусната био-градинка" е уникална?

"Вкусната био-градинка" е иновативен образователен инструмент с огромен потенциал и стратегия, която помага на възпитателите да обединят много и различни теми и да ги предоставят на децата по един интерактивен, лесен за реализация и изключително атрактивен начин.

"Вкусната био-градинка" е място за споделяне на общата грижа за растенията, място за осъзнаване и преживяване на ценността на храната, възможност за култивиране на навици за здравословно хранене и опознаване на процесите в Природата. Тя е неограничен ресурс на идеи, възможности за позитивно общуване и култивиране на позитивни ценности за живота.

Защо "Вкусната био-градинка" е така любима и скъпоценна за всички нас?

Защото с изграждането на първата "Вкусната био-градинка" в София се въвежда социална иновация в подкрепа на алтернативното образование за деца и възрастни. То включва учене чрез преживяване и трайно изгражда позитивни качества и креативна нагласа към света, в който живеем.

Със създаването на учебната био-градинка, се добавя една лесна, атрактивна и устойчива практика в усилията за изграждане на хармонично развити и активни личности, за които опазването и грижата за околната среда не е просто модерната «зелена» идея, а цялостен стил и начин на живот.

Най-скъпоценната реколта, която сезон след сезон ще бъде култивирана във "Вкусната био-градинка" – това са красивите цветове и плодове на качествата, които ще узреят в децата – единствената ни надежда за бъдещето – това са любознателност, търпение, последователност, доброта, внимание, толерантност и любяща грижа към околните и Природата, уважение към всичко живо, както и едно осъзнато и благодарно отношение към храната и трудът, положен за нейното създаване.

Искрено се надяваме, че идеята за Вкусната градинка, след изпълнение на нейния първи експериментален сезон, ще излезе от двора на ЦДГ 93 в кв. Лозенец, и нейното послание ще достигне до сърцата и съзнанието на колкото се може повече ръководители на учебни заведения, граждански групи, родители, възпитатели и спонсори.Партньори и съмишленици на" Вкусната био-градинка" са:

 • ЦДГ N93 “Славейче”
 • НЧ “Бъдеще Сега
 • Слоу Фууд България; Българска Асоциация Биопроизводители
 • Родителско настоятелство “Св. Мина”
 • Био-динамична ферма “Къщата с бамбука”
 • Био-ферма “Мало Пещене”


Четете повече на gradinka.zaedno.net


Екипът на "Вкусната био-градинка" е отворен за нови приятели, съмишленици и партньори!

За контакт:

Мария Димитрова - GSM: 0889.429.165

Елена Анастанова - GSM: 0896.860.640

 

ФОНДАЦИЯ ЗАЕДНО – ОБЩУВАНЕ ЗА ПОДКРЕПА И РАЗВИТИЕ

Skype: zaedno.net

E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Web: www.zaedno.net

www.gradinka.zaedno.net

 

Powered by Web Agency