https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Стартира второто издание на Узана поляна фест ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Събота, 14 Юли 2012 17:26, CSR News

 


Със зареждащ  концерт на Миленита и формация Тъпани и Гайди стартира второто издание на Узана поляна фест

Четири излекувани от травми черношипи ветрушки излетяха на свобода здрави в небето над Узана


Стотици хора от страната и региона на Габрово и Велико Търново се стичат днес към местността Узана в Габрово, където днес официално стартира второто издание на Узана Поляна Фест. Само участниците в програмата са над 300, а посетителите се очаква да достигнат над хиляда. Фестивалът представя зелените идеи в действие и проектите, финансирани по Програмата за Малки проекти нa Глобалния Екологичен Фонд, който тази година се изтегля от България.


В петък гостите на фестивала видяха как пред очите им изниква традиционна пещ за хляб, изработена с глина, в която днес вече се пече на място омесеният и втасал през нощта традиционен хляб с квас. Инициативата е на Хлебната къща в Габрово и целта й е да покаже, че освен храна, хлябът има сила да обединява и помага за комуникация между различни поколения и различни култури. 

Енергийно независима шатра пък е малкото доказателство, че със слънчева енергия можем да заменим голяма част от енергоизточниците си. Проектът , който представят от Регионалната агенция за управление на енергията, Бургас ще освети улиците на Балчик със слънчева енергия и се осъществява с помощта на последния транш на Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд. 

Хит на фестивала е машината за преработка на отпадъци на Еко Метал Инженеринг, която разпозннава три вида суровини: пластмаса, метал и стъкло и ги подготвя за рециклиране, а съвестният човек, който ги е донесъл за рециклиране, получава  автоматично съответните стотинки. Първи да пробва машината беше 6-годишния Ясен от Габрово.

Събитието на фестивалната сутрин след привествията от МОСВ и Министерство на европейските фондове, беше пускането на свобода в дива среда на 4 черношипи ветрушки, преминали лечение в спасителния център за диви животни  на “Зелени Балкани” в Стара Загора, малките пилета, две от които са наречени Узан и Узанка в чест на фестивала, бяха пуснати от министър Нона Карджова, Томислав Дончев и кмета на Габрово Таня Христова. 


Специалният кабинет на “Въглеродния доктор” пък на Фондация “Тайм-еко проекти”  отвори врати за участниците във фестивала, за да се прегледат, получат диагноза и разберат как да намалят вредните емисии от дейността си чрез иновативната за България технология “Екокомплект”. Благодарение на нея можете да разберете колко силна е зависимостта ви от въглеродните емисии – дали сте пристрастени към ненужното харчене на енергия и как това може да се промени. През “кабинета” преминаха десетки хора и дори фирми, за да изчислят въглеродния си отпечатък и да разберат повече за възможните алтернативи.

Ако им остане време от обикаляне из интересните инициативи пръснати из местността Узана, посетителите на Узана Поляна могат и да разберат най-важната информация за туристическите маршрути в  национален парк “Централен Балкан” чрез интерактивна мултимедийна платформа.  Пет подобни инсталации са разположени на ключови места в парка, като част от дейностите по проект  “Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан”.  

За сериозните и задълбочени посетители със сериозни интереси в сферата на устойчивото развитие Презентационния център на Узана се оказва важно място за споделяне на най-новата информация и изследвания в света в темите енергетика, зелена икономика, климатичните промени, проблемите с опазването на биоразнообразието, опазването на горите, някои от презентациите днес, които събраха десетки хора бяха 'Чистата енергия – митове и легенди за този звяр”, “Водата, гората и рециклирането”, “Предизвикателствата на 21-ви век и горите”, “Как да компостираме – опитът на общините”, “Замърсени почви и използването им за бубарство”.


Талисманите на фестивала са местните хора от Добърско и Горно Драглище, които освен, че демонстрират уникален фолклор и занаяти, с присъствието си показват, че алтернативния туризъм не е химера, а реална и съществуваща финансова алтернатива на големите курорти, чиято полезност за местната икономика и природа става все по-спорна.

Кипи с пълна сила и работата в творческия квартал на Узана, където можете да видите как се прави домашна козметика от билки, как можете да си направите стена и къща от глина, слама и кирпич, домашен хляб и как да изградите фурна, как да изтъчете традиционно български амулети, как да си направите сапун, как да рециклирате ежедневния си боклук в красиви и приложими предмети за дома, как да направите домашни бонбони от сушени плодове и много други.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..