CSR Bulgaria подкрепя мобилно приложение за правата на гражданите ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Понеделник, 25 Март 2013 17:29, CSR BG

 

Вече можем да следим правата си в движение, точно когато ни потрябват. Социалният проект „Правата ми“, вече има вариант за смартфони

Социалният интернет проект „Правата ми“ (www.pravatami.bg), в който студенти от правните специалности на български университети обясняват на ежедневен език как да отстояваме правата си и какви са те в различните ни житейски ситуации, вече има вариант за мобилен телефон.


От днес всички потребители на смартфони ще могат да изтеглят специалното приложение, с което ще могат в движение да правят справка и да получат инструкции, какви са точно правата им в дадена ситуация и как трябва да реагират, за да не бъдат измамени или излъгани.

Целта на проекта е да направи живота ни по-лесен и да повиши гражданското самосъзнание и отговорно поведение. В приложението ще можете да разберете какви са правата ви, например при отношенията ви с банките, мобилните оператори, енергийните дружества, ще разберете какво да правите, когато ви потърсят за събиране на дългове, при проверка от пътна полиция, при домашен обиск, както и много други случаи.

Приложението за смартфони е разработено безвъзмездно от младежите от българската стартъп компания за мобилен софтуер DigiMark, които подаряват проекта, като част от своята социална мисия да правят мобилни инструменти в изключителна полза за обществото и страната. Преди по-малко от три седмици CSR Bulgaria изпрати писмо до компанията с молба за подкрепа на проекта и без дори да се замислят ентусиазираните младежи програмираха приложението за отрицателно време. За по-малко от 24 часа, след като е публикувана, мобилната апликация се настанява на първото място по популярност на местно ниво в двете най-разпространени мобилни платформи в света.

„Смятаме, че възможността да провериш, какви са правата ти в дадената ситуация на момента, директно през телефона ти, е изключителна. В момента, в който получихме молбата за подкрепа дори не се замислихме дали да го изградим безвъзмездно. Ние сме екип от изключително социално ангажирани млади хора, които може да са избрали да останат да работят и живеят в България, но не и да се примирят със ситуацията. Ние работим, за да правим мобилни инструменти, които да помагат на хората и да правят живота ни по-лесен.“ - споделя управляващият директор на DigiMark – Николай Ангелов.

„Един от най-сериозните проблеми в цялото ни общество е фактът, че хората не знаят правата си и по тази причина не ги отстояват. Оставят се да бъдат мачкани и мамени. Ако повече хора отстояват законовите си права, ситуацията в България ще придобие съвсем друг облик. Просто ще спрем да позволяваме на институциите и бизнеса да правят, каквото си искат, защото все още огромна част от тях си позволяват да нарушават правата ни. А хората, които се защитават са прекалено малко, за да променят решенията. В момента, в който се запознахме с проекта поискахме да стигне до всички, именно по тази причина потърсихме фирма, която да го пренесе директно в джоба на българина, за да го улесним максимално. Очакваме да има огромен ефект, дано!“ сподели Борис Колев – изпълнителен директор на CSR Bulgaria.

За да се сдобиете с приложението трябва да влезете в центъра за изтегляне на приложения в мобилния ви телефон (App Store или Google Play) и да намерите приложението „Правата ми“.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..